Cum să alegeți un mixer?
Mixerul formează inima sistemului de sonorizare sau a studioului de înregistrare, oferind intrări și ieșiri audio, capacități de rutare și multe altele. Deoarece sunt atât de multe lucruri de luat în considerare la achiziționarea unui mixer, nu ezitați să ne întrebați dacă aveți nelămuriri după parcurgerea acestui articol.
Mixere live și de studio
Aplicația pentru care doriți să îl utilizați va dicta necesarul de intrări și ieșiri
MIXER PENTRU APLICAȚII LIVE
MIXER/CONSOLĂ DE STUDIO
Termeni cheie când vorbim de mixere fie digitale sau analog
Canale
Pur și simplu, cu cât un mixer are mai multe canale, cu atât mai multe lucruri pot fi conectate la el. Canalele (la fel ca majoritatea tehnologiilor de mixare) sunt disponibile în mai multe variante și pot fi mono sau stereo. Acestea acceptă semnale la nivel de microfon și/sau de linie și, în mod normal, au un preamplificator pentru a ridica intrarea la un nivel adecvat, plus un fader pentru a controla ieșirea canalului. De obicei, fiecare canal va avea un egalizator, trimiteri auxiliare și un control pan, dar unele mixere pot fi la fel de simple ca o mână de canale extrem de rudimentare și o ieșire principală.
Buses/Subgrupă
Scopul fiecărui canal dintr-un mixer este de a transmite semnalul către unul sau mai multe subgrupe. Ieșirea principală a mixerului este conectată la magistrala de mixare principală, care este alimentată de faderii de canal. În mod similar, fiecare magistrală auxiliară (aux send) este alimentată de un control de volum separat pe canal și iese din mixer prin propria mufă de ieșire. Busurile auxiliare pot acționa fie independent de volumul canalului (pre-fader), fie pot fi afectate de faderul de ieșire (post-fader). Aceste ieșiri speciale sunt extrem de utile pentru mixaje de monitorizare, mixaje pentru căști, mixaje de înregistrare și ca trimiteri de efecte. Unele console de mixare au chiar și un bus auxiliar special doar pentru efecte, care poate include un procesor de efecte încorporat sau un canal de retur dedicat.
Mutarea grupurilor și a scenelor
În plus față de grupurile de mixare, unele mixere au și grupuri de mute. Acestea vă permit să atribuiți canalelor individuale un singur control pe care îl puteți utiliza pentru a dezactiva sau dezactiva rapid mai multe canale simultan. Acest lucru este la îndemână dacă o parte din trupă cântă doar câteva melodii sau dacă doriți să dezactivați întreaga trupă în timp ce un prezentator vorbește. Consolele de mixare mai avansate vă vor permite să stocați mai multe scene de mute, care vă permit să stocați mai multe configurații de canale mute și unmuted pentru o rechemare rapidă, ceea ce este excelent pentru sunetul de teatru și live.
Inserții și ieșiri directe
În timp ce trimiterile auxiliare sunt utile pentru efectele pe care doriți să le aplicați la mai multe canale (de exemplu, reverberație sau delay), inserțiile de canal sunt ideale pentru adăugarea de procesoare externe, cum ar fi compresoare și egalizatoare, la canale individuale. Punctul de inserție al unui canal se află de obicei imediat după preamplificatorul său în fluxul de semnal și utilizează fie mufe individuale de trimitere și retur, fie o singură mufă de inserție de 1/4″, a cărei utilizare necesită un cablu special de inserție. În schimb, ieșirile directe trimit pur și simplu o copie a semnalului preamplificatorului în afara plăcii, ceea ce le face utile pentru trimiterea de feed-uri individuale către un înregistrator extern sau o interfață audio.
Diagramă mixer Analogic
Secțiunea de intrare/Insert
Aici se optimizează nivelurile de amplificare a semnalului la nivelul etajului de intrare înainte ca acesta să meargă mai departe.
- Gain level - stabilește nivelul semnalului care intră în preamplificatorul încorporat al canalului.
- Pad - acesta poate reduce nivelul de intrare cu o valoare stabilită, de obicei -20 dB, pentru a ajuta la prevenirea distorsionării semnalului de intrare.
- Phase Reversal (Inversare fază) - schimbă faza semnalului de intrare cu 180 de grade (îl întoarce cu susul în jos).
- Phantom Power - furnizează +48 V de alimentare pentru microfoane cu condensator și cutii DI.
- Mic/Line - selectează tipul de intrare: conexiune XLR la nivel de microfon sau conexiune jack de un sfert de inch la nivel de linie.
Mixere analogice și digitale
Mixere analogice
Într-un mixer analogic, fiecare canal, magistrală, preamplificator, egalizator și altă componentă este alcătuită din circuite fizice (de exemplu, fire, rezistențe, potențiometre și comutatoare). În esență, mixerele analogice sunt extrem de simple, cu comenzi manuale individuale pentru fiecare funcție și opțiune de rutare. Odată ce știți cum să vă descurcați cu o placă analogică, vă puteți da seama rapid ce se întâmplă cu o privire rapidă pe suprafață și, atunci când aveți nevoie să modificați o setare, puteți doar să întindeți mâna și să o apucați.
O subcategorie a mixerelor analogice sunt mixerele cu putere (sau mixerele amplificate): acestea au pe ieșirea principală instalată un amplificator de putere și pot fi conectate în mod direct la boxe pasive.
Mixere digitale
La scurt timp după ce intră pe placă (de obicei imediat după etapa de preamplificare), semnalul analogic dintr-un mixer digital este convertit în date digitale pentru procesare și rutare. În esență, un mixer digital este un computer sofisticat cu o grămadă de convertoare AD/DA și o suprafață de control specializată atașată. Mixerele digitale oferă o serie de facilități pe care plăcile analogice nu le oferă. De exemplu, cipurile DSP sunt mult mai mici și mult mai puțin costisitoare decât omologii lor analogici, astfel încât veți găsi plăci digitale încărcate cu egalizatoare avansate, procesare dinamică și efecte, ceea ce poate reduce serios numărul de echipamente externe. Capacitatea de a stoca și de a rechema instantaneu setări întregi este, de asemenea, un avantaj major.
Ce trebuie să aveți în vedere la achiziționarea unui mixer?
Canale și intrări
De câte aveți nevoie? Câte microfoane trebuie să conectați? Nu uitați să includeți intrări stereo pentru clape sau intrări directe pentru bas și chitară. De asemenea, veți dori să aveți în vedere extinderea pe viitor.
EQ-uri
Unele mixere oferă reglaje de bază pentru frecvențe joase/înalte, în timp ce altele oferă un egalizator parametric multi-bandă pe fiecare canal cu rafturi înalte și joase. Câtă capacitate de modelare a sunetului așteptați de la mixerul dumneavoastră?
Direcționează ieșirile/inserțiile
Aveți nevoie ca canalele de intrare să fie direcționate către echipamente de procesare externe sau sisteme de înregistrare sau veți mixa doar canalele de intrare către ieșirile mixerului principal?
Procesoare și efecte la bord
Unul dintre avantajele procesării la bord este că nu va trebui să vă faceți griji cu privire la adăugarea (sau transportul) de echipamente externe. Cu toate acestea, dacă introduceți un mixer nou într-un echipament care are deja echipamente de procesare externe, atunci procesarea onboard ar putea să nu fie o prioritate.
Rutarea la mixer
Acest lucru depinde de nevoile dumneavoastră de rutare a semnalelor. Dacă trimiteți mixaje de monitorizare, fluxuri de înregistrare și mixaje de efecte externe, atunci veți avea nevoie de suficiente trimiteri auxiliare pentru a face față cererii.