Sunetul digital a făcut ca producția muzicală să fie mai accesibilă. Controlerele MIDI oferă o interfață fizică între dumneavoastră și stația de lucru audio digitală.
Ce este MIDI?
MIDI, acronimul de la "musical instrument digital interface", este un produs secundar al audio digital. Controlerele MIDI utilizează date binare pentru a reprezenta parametrii și intrările pe care le puteți ajusta fără a folosi mouse-ul.
Acești parametri includ tonul, tempoul și alte controale. Diferite controlere MIDI prezintă funcționalități diferite. Cu toate acestea, există parametri comuni care se regăsesc pe majoritatea controllerelor.
MIDI convertește notele muzicale în date digitale pe care computerul și alte echipamente digitale le pot citi și procesa.
Ce puteți face cu un controler MIDI?
Așadar, în loc să folosiți mouse-ul și tastatura pentru a găsi, a face clic și a introduce note muzicale și comenzi în cadrul aplicației DAW, controllerele MIDI oferă o interfață adesea simplă pentru a face acest lucru. Aceste interfețe MIDI vă permit să controlați parametrii DAW cu ajutorul unor butoane, faders și butoane.
Sunt necesare controlerele MIDI?
În realitate, nu. Nu sunt. Dar vă vor simplifica fluxul de lucru și vor face ca producția muzicală digitală să fie cu atât mai plăcută și rapidă!Ce puteți să programați cu un controller MIDI în 10 minute cu mouse-ul ar putea dura o oră întreagă.
De ce să folosiți un controler MIDI?
Controlerele MIDI sunt atât de populare dintr-o multitudine de motive.
În primul rând, dimensiunile fișierelor MIDI sunt destul de mici. Sunt mult mai mici decât fișierele audio digitale. Acest lucru înseamnă că calculatoarele le pot procesa mai repede.
În al doilea rând, fișierele MIDI vă permit să interacționați cu muzica pe care o creați. Fie că este vorba de o tastatură MIDI sau de un controler de pad, controllerele vă permit să redați melodii și acorduri în registrul de pian.
În plus, utilizarea unui controler MIDI vă permite să navigați prin DAW-ul dumneavoastră fără probleme. Nu va mai fi nevoie să folosiți mouse-ul și tastatura computerului!
De exemplu, controllerele MIDI vă permit să controlați volumul canalelor; panning-ul canalelor, parametrii de efect precum wet/dry, rezonanța, timpii de atac și de eliberare și multe altele.
Puteți să folosiți un controller MIDI în situații LIVE
Mic glosar tehnic:
Ce este MIDI aftertouch?
Atunci când apăsați o tastă, aplicați presiune. Iar controlerul dvs. trimite datele corespunzătoare după ce ați apăsat o tastă/un control și în timp ce o țineți apăsată/apăsată. Aceste date se numesc Aftertouch!
Există două tipuri de aftertouch.
Cel mai comun este channel aftertouch. Channel aftertouch se referă la cantitatea de presiune pe care o puteți aplica pe toate tastele în orice moment.
Pe de altă parte, aftertouch-ul polifonic este specific notelor individuale - și fiecărei note. De exemplu, mesajele MIDI care transmit aftertouch polifonic conțin atât un număr de notă, cât și o cantitate (de presiune). Cu toate acestea, mesajele channel aftertouch conțin doar o cantitate (de presiune).
Ce este velocity sensitivity?
Sensibilitatea la viteză permite computerului/DAW să răspundă la forța și viteza cu care apăsați o tastă.
Pentru a ilustra, apăsarea ușoară a unei taste generează un sunet mai moale. Dar apăsarea mai puternică a unei taste generează un sunet mai puternic. Pe scurt, sensibilitatea la viteză vă permite să cântați la instrumente virtuale ca la un instrument real.
Ce sunt curbele de velocitate?
Majoritatea controllerelor MIDI sunt prevăzute cu curbe de velocitate, preseturi prestabilite din fabrică.
Curbele de velocitate reprezintă o selecție de opțiuni de parametri de viteză disponibile pentru a alege. Indiferent de viteza pe care o aplicați manual, curbele de viteză emit o valoare de viteză predeterminată pe care ați ales-o.
MIDI 2.0 vs MIDI 1.0
În MIDI 1.0, comunicarea se face într-un singur sens - de la controler la computer.
Acest lucru înseamnă că trebuie să configurați manual orice controler nou prin selectarea canalului MIDI pe care îl folosește tastatura, trebuie să "activați" controllerele și multe alte lucruri pe care ați dori să fie făcute automat.
MIDI 2.0 are comunicare bidirecțională. Acest lucru permite computerului și controlerului să comunice unul cu celălalt. În plus, înseamnă că două sau mai multe controlere MIDI conectate la același set-up pot comunica și ele între ele.
La ce să fiu atent atunci când vreau să cumpăr un controller MIDI?
Mărimea
Claviaturile MIDI sunt disponibile în diferite dimensiuni și au, de obicei, un pat de taste cu 25, 37, 49, 61 sau 88 de taste.
Numărul de taste de care aveți nevoie depinde de cazul dumneavoastră de utilizare. Modul în care cântați este un element de luat în considerare. Un controler MIDI cu 25 de taste este bun pentru mulți producători care doresc să declanșeze mostre sau să atingă o linie de bas. Dar un pianist care dorește să cânte cu două mâini părți pe octave ar fi mai bine să folosească gama pe care o oferă un controler MIDI cu 61 sau 88 de taste.
Cum faci muzică care este rutina ta?
Dacă veniți cu un background muzical din zona clasică, un controler mic, cu 25 de taste, ar putea fi o limitare. Uitați-vă la claviaturi mai mari, cu o gamă extinsă. De asemenea, este posibil să doriți taste semiponderate sau ponderate pentru a obține cât mai multă expresivitate posibilă.
Te crezi un producător lo-fi sau hip-hop care se concentrează mai mult pe obținerea unui swing corect cu tobele din sampler? Căutați o claviatură cu pad-uri de tobe încorporate, sensibile la velocitate. De asemenea, puteți achiziționa un controler dedicat pentru pad-uri de ritm. Butoanele sensibile sunt excelente pentru a bate groove-uri și a experimenta cu modele de sunet și samplere din calculator.
Ce DAW folosiți?
Marea majoritate a controllerelor MIDI funcționează cu orice stație de lucru audio digitală (DAW). Așadar, nu trebuie să vă faceți griji dacă sunt compatibile cu Ableton Live, Logic Pro, Pro Tools etc.
Dar datorită parteneriatelor dintre producătorii de hardware și dezvoltatorii de software, unele controlere sunt orientate către anumite DAW-uri. Acestea vin la pachet cu software și firmware suplimentare pentru a face comunicarea cu DAW-ul mai mult plug and play.
Deci ar fi bine înainte să vă documentați dacă controllerul respectiv este compatibil cu DAW-ul pe car îl folosiți dumneavoastră.
Greutatea claviaturii
Majoritatea tastelor de control al tastaturii MIDI se încadrează într-una din cele trei categorii: acțiune sintetică, semiponderate și complet ponderate. Modul exact în care se simt tastele, indiferent de categorie, variază în funcție de producător. Niciuna dintre acestea nu este neapărat mai bună decât celelalte - ele au doar cazuri de utilizare diferite.