Ghid de cumpărare pentru sisteme de sonorizare PA
Cum alegi sistemul potrivit pentru tine?
PA-uri personale
Sistemele PA personale sunt din difuzoare unice (singulare, boxe portabile cu mixer si amplificator integrat) sau din mini-rețele de difuzoare (difuzoare pe verticală), care servesc atât ca difuzoare principale, cât și ca monitoare.
PA-uri de dimensiuni medii
Sistemele PA de dimensiuni medii consta într-o pereche de difuzoare montate pe suport de fiecare parte a scenei.
Sisteme de sonorizare la scară largă
Sistemele PA la scară largă implică rețele de difuzoare multiple și sisteme de monitorizare complexe așa zisul sistemele Line Array cum a-ți văzut probabil la zilele orașelor sau la concerte mai mari.
De câtă putere am nevoie?
Cântați folk acustic de volum mic sau progressive metal de volum mare? O prezentare clasică sau un spectacol EDM? Dimensiunea locației este, de asemenea, importantă, la fel ca și numărul de persoane prezente (corpul uman este un absorbant de sunet extraordinar). O sală de dimensiuni medii (250-500 de persoane) poate avea nevoie de 2.000 de wați sau chiar de 20.000 de wați, în funcție de acești factori.
Deci, totul se rezumă la putere?
Nu neapărat! La urma urmei, mai multă putere nu înseamnă neapărat mai multă putere. În timp ce puterea unui difuzor afectează în mod cert volumul acestuia, SPL (nivelul maxim de presiune acustică) este un indicator mai bun al intensității maxime pe care o poate atinge difuzorul.
Înțelegerea unghiului de acoperire al unui difuzor este, de asemenea, importantă. Un difuzor puternic cu un unghi de acoperire îngust va ajunge la mai puține persoane decât unul mai puțin puternic cu un unghi de acoperire mai larg.
Este, de asemenea, vital să luați în considerare sensibilitatea difuzorului, care este o măsură a capacității sale de a converti eficient puterea în sunet. Pe scurt, sensibilitatea se referă la SPL-ul pe care un difuzor îl poate produce de la un semnal de 1 watt la o distanță de 1 metru.
De fapt, un difuzor de 500 de wați cu o sensibilitate de 98dB va avea de fapt același volum ca un difuzor de 1.000 de wați cu o sensibilitate de 95dB. Interesant, așa-i?
Alimentat (activ) vs. nealimentat (pasiv)?

PA–ul Activ
Dacă nu sunteți familiarizat cu boxele active, lucrul important de știut este că amplificatorul de putere și crossover-ul sunt încorporate în aceeași carcasă cu difuzoarele.
Avantajul acestui lucru este că tot ce veți avea nevoie sunt boxele și o sursă de sunet, fie că este vorba de un mixer, un player muzical sau chiar instrumentul dvs. în anumite circumstanțe.
Difuzoarele amplificate simplifică sistemul de sonorizare și sunt mai rapide și mai ușor de configurat, dar nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune atunci când se proiectează sisteme complexe pentru instalarea permanentă în auditoriile și sălile mari.
Dacă vorbim de nunți și evenimente eu vă recomand să alegeți varianta activă.
PA-ul Pasiv
Difuzoarele PA pasive necesită amplificatoare de putere separate și, uneori, și crossovere. Pentru cele mai multe trupe care susțin concerte sau localuri de dimensiuni mici și medii, sistemele de difuzoare pasive nu reprezintă cea mai simplă opțiune pentru un sistem de sonorizare.
Dar, pentru sistemele mai mari și mai complexe, poate fi un beneficiu imens să aveți componentele sistemului separate. Din cauza cantității extreme de putere necesară pentru sistemele mari, utilizarea unor amplificatoare separate previne supraîncălzirea difuzoarelor de către amplificatoare.

Ce configurație să aibe driverele de difuzoare?
Atunci când alegeți boxa perfectă pentru nevoile dumneavoastră, configurația driverului este o altă variabilă de luat în considerare. De ce? Ei bine, dacă boxa dvs. conține doar un singur driver full-range, acesta trebuie să acopere întreaga gamă de frecvențe.
Un difuzor mic care este excelent pentru frecvențe înalte nu va reproduce bine frecvențele joase, iar un difuzor mare care este bun pentru frecvențe joase nu va reproduce bine frecvențele înalte.
Deci, care este soluția?
Utilizarea mai multor drivere. Difuzoarele cu drivere multiple reproduc mult mai bine întregul spectru de frecvențe. Aceste tipuri de difuzoare împart gama de frecvențe între cel puțin două drivere - un driver pentru frecvențe înalte și un driver pentru frecvențe joase. Oferind fiecărui driver o frecvență specifică de acoperit.
Explicarea bi-amplificării
Bi-amplificarea este procesul de divizare a unui semnal audio în două intervale de frecvență, care sunt apoi trimise la două amplificatoare separate care, la rândul lor, acționează difuzoare separate.
O rețea de crossover activă trimite frecvențele joase către driverul mai mare (woofer) și frecvențele înalte către driverul mai mic (tweeter). Bi-amplificarea permite, de asemenea, ca amplificatorul (sau amplificatoarele) să fie alese sau proiectate special pentru a se potrivi cu difuzoarele și incintele dumneavoastră.
Bi-amplificarea, tri-amplificarea și altele au fost folosite de ani de zile în sistemele de amplificare a sunetului și au devenit destul de comune și în cazul monitoarelor active de studio.
Sisteme de difuzoare inteligente
Acum există sisteme de difuzoare care pot recunoaște automat ce le conectezi și care își vor optimiza sunetul în consecință. Au procesoare DSP încorporate. Unele pot recunoaște dacă le-ați aranjat pe verticală pe suporturi de difuzoare sau pe orizontală pe scenă ca monitoare de podea și își vor optimiza automat sunetul în funcție de această orientare.
Alte caracteristici inteligente încorporate pot include suprimarea automată a feedback-ului, capacitatea de conectare în rețea și controlul de la distanță.
Modul în care intenționați să vă utilizați sistemul în mod regulat determină care dintre aceste caracteristici avansate, dacă există, vă vor fi în cele din urmă benefice.

Am nevoie de un subwoofer?
Subwooferele sunt difuzoare care sunt optimizate pentru a reproduce doar cele mai joase frecvențe. Cu toate acestea, s-ar putea să nu vă dați seama că adăugarea unui subwoofer nu face neapărat ca sistemul dumneavoastră să fie mai puternic: atunci când sunt implementate în mod corespunzător, acestea vă pot permite de fapt să vă folosiți sistemul la un volum general mai mic, menținând în același timp puterea și impactul întregii game.
Suburile se concentrează, de obicei, pe spectrul de 20Hz până la 100Hz, care este dificil de reprodus cu acuratețe cu difuzoare PA mai mici.
Subwooferele nu sunt destinate doar muzicii dance și materialelor cu conținut ridicat de bas. Ele pot juca, de asemenea, un rol important în completarea spectrului sonor pentru orice spectacol.
Subwooferele permit, de asemenea, difuzoarelor principale să sune mai bine. Ca și în cazul difuzoarelor full-range, subwooferele pot fi active sau pasive.