CONSULTĂ UN SPECIALIST: 0356 228 228
SERVICII ACHIZIȚII SEAP CONTACT AUTENTIFICARE menu

Imbunatatirea functionarii aplicatiilor audio sub Windows XP - partea I

Pe web se pot gasi o multime de site-uri care sa ofere sfaturi despre metode de a imbunatati functionarea Windows-ului. Problema pentru utilizatorii din domeniul audio este faptul ca arareori aceste sfaturi le sunt adresate in mod special lor – ducand la imbunatatiri nesemnificative sau inexistente a performantelor audio a PC-ului, si aproape niciodata nu sunt explicate motivele pentru care sunt necesare aceste modificari – chestie pe care pe mine personal ma deranjeaza. Alt neajuns ar fi faptul ca unele din aceste site-uri „sfatoase” ofera informatii invechite si totalmente nefolositoare pentru un utilizator a unui PC rezonabil care ruleaza Windows XP.

Urmeaza o insiruire oarecare a acestor informatii eronate... Orice are legatura cu setari ale vcache si de setari conservatoare ale fisierul de swap, care isi au nici o (sâc! cu noul vostru vocabular cu tot :) ) aplicabilitate sub WinXP-ului. Instructiuni legate de reducerea calitatii culorilor display-ului de la Highest (32-bit) la 16-biti erau valabile doar acum ani buni pentru placi grafice foarte primitive – in zilele noastre, totul tinde sa fie optimizat pentru functionarea la setarea de 32-biti, si vei reduce performantele hard si soft prin setarea la 16-biti. De asemenea, orice sugestie de reducere a accelerari hardware a placii grafice pentru imbunatatirea performantelor e fundamental gresita, ea obligand procesorul sa preia aceasta „slujba”, si reducand perfomantele.

Modificari esentiale

Asadar sa incepem cu inceputul... Spre deosebire de versiunile anterioare ale MS Windows, Windows XP tinde sa functioneze destul de bine inca de la instalare. Cu toate acestea, ar exista 3 modificari care ar fi foarte recomandate pentru o mai buna functionare a aplicatiilor audio, si inca cateva care ar merita sa fie incercate.

Modificarea Processor Scheduling pe „Background Services”

Pentru cei care folosesc drivere ASIO (adica aproape orice utilizator al PC-ului in scopuri audio), acesta este cea mai importanta modificare, datorita faptului ca driverele ASIO functioneaza in background-ul Windows-ului. Aplicatiile audio se folosesc de driverele ASIO pentru a asigura o latenta mica, si, dupa executarea acestei modificari, vei putea observa o imbunatatire considerabila a latentei.

Pentru a executa aceasta modificare, din Control Panel, deschide applet-ul System (sau da click-dreapta pe My Computer, si alege Properties), si da click pe pagina Advanced. Da click pe butonul Performance - Settings, intra pe tab-ul Advanced, si bifeaza optiunea Processor Scheduling – „Background Services”.

Oprirea Power Scheme-urilor

Motivul pentru care ai dori sa faci aceasta modificare e urmatorul : multe procesoare moderne au metode „destepte” de a isi auto-reduce viteza de tact pentru a le mentine mai reci, si, in cazul laptop-urilor, pentru a prelungi durata de functionare pe baterie.

Teoretic, viteza de tact ar trebui sa creasca automat si instantaneu daca este nevoie de ea, dar in practica, exista o mica intarziere. Aceasta intarziere poate sa fie responsabila pentru intreruperi in prelucrarea audio, concretizate prin mult iubitele click-uri si pop-uri. Singura metoda garantata de a nu intalni aceasta problema este de a opri procesorul sa isi auto-reduca viteza, adica de a-l „obliga” sa functioneze la viteza sa maxima; metoda de a face acest lucru e prezentata mai jos.

In Control Panel, deschide applet-ul Power Options, si din categoria Power Schemes, alege optiunea „Always On”. Si daca tot esti aici, poti seta „Turn off hard disks” si „System standby” pe Never, pentru a nu te trezi in mijlocul unei auditii mai lungi ca ti se opreste hard disk-ul sau ca intra PC-ul in standby. Ca fapt divers, optiunea „Always On” ar trebui sa garanteze ca procesorul functioneaza tot timpul la viteza sa maxima, dar datorita multelor ciudatenii de drivere si de Windows, s-ar putea ca nu aceasta sa fie optiunea adecvata. Pentru a verifica daca intr-adevar procesorul functioneaza la viteza maxima de tact, deschide applet-ul System din Control Panel; in dreapta jos scrie frecventa la care functioneaza procesorul in momentul de fata – atentie, e vorba de frecventa reala de functionare a procesorului, nu de frecventa de PR (de exemplu, un AMD A64 3000+ functioneaza de fapt la 1800 sau la 2000 de MHz, nu la 3000 de Mhz, cum ar reiesi din denumirea modelului). Daca observi ca nu functioneaza la viteza maxima, incearca alta optiune, in loc de „Always On” – de exemplu, pe procesorul meu si optiunea „Home/Office Desk” asigura functionarea constanta a procesorului la viteza maxima.

Oprirea System Sound-urilor

Din tab-ul Sounds al applet-ului Sounds and Audio Devices (gasit in Control Panel), alege optiunea „No Sounds”. Simplu, nu?

De ce ai vrea sa le opresti, ca doar sunt folositoare, nu? Pentru ca majoritatea fisierelor WAV folosite sunt la frecventa de 22KHz. Cum placa de sunet e folosita pentru aplicatii audio la o frecventa minima de 44KHz, se poate intampla, cu anumite placi de sunet, ca in cazul redarii unei melodii la 44KHz si a intreruperii auditiei de catre un sunet la 22KHz, placa de sunet sa „sara” in mod automat (si eronat, din pacate) pe 22KHz. Sunetul se va auzi foarte bine... Dar ai putea avea ghinionul ca placa sa ramana blocata pe 22KHz, chestie concretizata prin derularea mai departe a melodiei pe care o ascultam la o viteza de doua ori mai mare si la o octava mai sus; pentru a scapa de problema e necesara resetarea engine-ului aplicatiei audio (in Cubase, de exemplu). Alte neajunsuri ar putea fi oprirea derularii melodiei, sau aparitia unor probleme de sincronizare.

Cat de curand voi reveni cu o alta serie de modificari, teoretic neesentiale, dar care ar putea sa ajute la o (si) mai buna functionare a XP-ului. Daca ai intrebari legate cat de cat de subiect, poti sa mi le pui cu incredere prin mail, si voi incerca pe cat posibil sa ajut.

Toma Mihai