CONSULTĂ UN SPECIALIST: 0356 228 228
SERVICII ACHIZIȚII SEAP CONTACT AUTENTIFICARE menu

Cele două tipuri principale de doză:
single-coil și humbucker

Diferențele între ele:

Dozele humbucker și single-coil sunt două tipuri comune de doze magnetice utilizate la chitarele electrice, fiecare având propriile caracteristici tonale distincte. Principalele diferențe dintre ele constau în construcția lor, proprietățile sunetului și tipurile de muzică pentru care sunt utilizate în mod obișnuit.

Construcție:

 • Doze cu o singură bobină (single coil): Acestea se caracterizează printr-o bobină de sârmă înfășurată în jurul pieselor polare magnetice. Sunt cunoscute pentru sunetul lor strălucitor și clar, dar sunt mai predispuse la a capta interferențe și de a produce un sunet de fond, mai ales în prezența setărilor de gain ridicat sau de volum mare.
 • Doze Humbucker: Acestea sunt în esență două doze cu bobină simplă împerecheate, dar cu flux de curent electric și polarități opuse. Cele două bobine sunt conectate în serie sau paralel pentru a anula zgomotul de fond, rezultând un ton „mai gros” și „mai cald” în comparație cu bobinele simple (single coil).

Proprietăți de sunet:

 • Dozele single-coil: oferă un sunet luminos și clar, cu un atac ascuțit și un medii pronunțate. Sunt potrivite pentru genuri muzicale precum country, pop, blues și rock clasic. Chitariștii apreciază adesea tonul lor articulat și vibrant.
 • Dozele Humbucker: Humbucker-urile produc un sunet mai gros, mai cald și mai puternic în comparație cu cele single coil. Au o putere mai mare și sunt cunoscute pentru joasele lor bogate și înaltele mai fine. Humbuckerele sunt adesea preferate pentru stiluri muzicale precum hard rock, heavy metal și jazz, unde este de dorit un ton mai robust și mai saturat.

Stiluri muzicale:

 • Dozele single coil: Datorită naturii lor strălucitoare și articulate, dozele single-coil sunt adesea preferate în genurile care necesită claritate și vibrație, cum ar fi country, pop și rock clasic.
 • Dozele Humbucker: Humbucker-urile sunt asociate mai frecvent cu genurile care necesită un sunet mai greu și mai puternic, cum ar fi hard rock, heavy metal și jazz. Sunt favorizate pentru capacitatea lor de a gestiona gain-uri și distors-uri ridicate fără volume excesive.
Ambele tipuri de doze au calitățile lor sonore unice, iar chitariștii aleg adesea între ele în funcție de stilul de muzică pe care îl cântă și de caracteristicile tonale specifice pe care le doresc pentru prestațile lor.

Cum recunoști?

 • După aspect:
 • Din modelul produsului:
  • De multe ori în denumirea instrumentului apar prescurtările: SSS (= configurație cu 3 bobine single-coil), HSS (= configurație de 1 Humbucker + 2 x single-coil), HH (= 2 x humbucker). Sau combinațiile acestora.

  • În pagina de lista cu produse din oricare categorie de chitare aveți un filtru în partea stângă, unde puteți alege direct chitarele cu diverse configurații.