CONSULTĂ UN SPECIALIST: 0356 228 228
SERVICII ACHIZIȚII SEAP CONTACT AUTENTIFICARE menu

NAMM2006

30.01.2006
O multitudine de placi audio noi au fost prezentate la Anaheim.

Apogee Electronics Corporation (cel mai renumit producator al convertoarelor AD/DA) a prezentat placa Symphonie, o placa multichannel cu arhitectura PCI Express pentru calculatoarele PowerMAC G5. Controlat prin soft-ul Maestro placa reuseste sa comande 32 canale digitale de intrare/iesire cu un suport maxim de 192kHz, fiind posibila si utilizarea sa ca un router sau patchbay catre alte module externe. Placa se poate conecta direct la Rosetta de la Apogee sau convertoarele AD-16x si DA-16x prin placa optionala X-Symphony. Exista posibilitatea montarii a trei placi de acest tip simultan intr-un singur calculator astfel fiind accesibile 192 canale audio pe un singur calculator. Din afirmatia facuta de Betty Bennett cofondatoare/CEO Apogee se poate intelege ca aceasta plca este destinata aplicatiilor profesionale si placa are cel mai mic cost pe canal din clasa ei.


Focusrite inca nu a finisat dezvoltarea sistemului Saffire Pro (mai ales in ceea ce priveste software-ul), insa se cunosc deja parametrii acestor module pe FireWire: 8 intrari analogice (jack/XLR cu preamplificatoare Focusrite din seria Green), si 16 intrari ADAT, wordclock si doua conectoare pentru casti. Nivelul intrarii poate fi ajustata cu cate un potentiometru la fiecare intrare analogica, pentru fiecare canal de acest fel exista si un comutator pentru aplicare filtrului trece-sus, iar doua din cele opt canale pot fi comutate la diferite nivele de impedanta. Placa externa are format montabil in rack si permite inregistrarea la 192/24. Pachetul de software contine suita de plugin-uri cu EQ, compresor, simulator de amplificatoare, reverb in versiune AU si VST.



O alta interfata audio de la Appogee se numeste Ensemble si este proiectata exclusiv pentru a-l utiliza cu calculatoare Apple. Ensemble este roada cooperatiei intre Apogee si Apple, astfel Ensemble este primul produs care se poate controla nativ din soft-ul Logic Pro. Ensemble este adaptat pentru procesarea a 36 de canale audio simultane, incluzand 8 canale cu convertoare A/D-D/A dintre cele mai faimoase, 4 preamplificatoare comandate digital, 8 canale ADAT, 2x intrari/iesiri S/PDIF coaxial si optic si FireWire. Apogee faciliteaza tehnologiile „SoftLimit”, „UV22HR” si „Intelliclock” care impreuna cu convertoarele care reprezinta standardul industriei face ca Ensemble sa devina optiunea celor care cauta o solutie integrata.
Produsul va fi accesibil din februarie anul curent.



Software


E putin spus ca Apple se tine de deadline-uri. Dupa ce au prezentat oficial primul Mac pe Intel cu luni inainte de data preconizata, la Anaheim deja s-a prezentat si versiunea pentru procesoarele Intel ale aplictiei Logic 7. In timpul demonstratiei parea ca aplicatia este mult mai rapida decat aceeasi versiune pe PowerPC. Noua versiune a soft-ului, cel cu numarul 7.2 va fi lansat in februarie, si deja va fi livrat in firmatul UniversalBinary, adica formatul pentru ambele platforme de Mac. In aceasta versiune va fi inclus suport pentru Digidesign ProTools HD 7, plug-inul Serato Pitch and Time, compatibilitate cu GarageBand 3, suport Rewire imbunatatit si altele. Upgrade-ul de la Logic Pro 7.1 la versiunea Intel costa 49USD.

GVI este noul sampler de la Tascam care contine puterea din GigaStudio 3 intr-un plugin VST/RTAS. Facilitati: multitimbralitate 16, rezolutie maxima de 96kHz/24biti, iMIDI, GigaPulse (efecte convolutive incorporate).


IK Multimedia a anuntat suita de plugin-uri de calitate studio numit CSR (Classic Studio Reverb). Suita contine 4 reverburi: Hall, Room, Ambience si Inverse. Algoritmi se bazeaza pe algoritmi din DSP-uri din efectele de clasa inalta (spune reclama, dar nu stim de care), iar interfata se poate folosi in mod simplu si in mod avansat. Acesta din urma are si matrice de modulare de 8x8, iar pluginul mai are un buton de morph pentru o simpla transformare a unui sound intr-unul altul.

Steinberg a prezentat noua versiune a software-ului de editare audio: WAVELAB 6. Noutatea cea mare in acest soft este noul editor de spectru, prin care procesele de restaurare devin mai eficiente.


E-mu prezinta noua versiune a soft-samplerului Emulator, numit X2 in care include tehnologii si facilitati precum: SynthSwipe pentru samplare hardware automata, TwistaLoop un manipulator audio non-desctructiv, Morph Filter Designer pentru a crea filtre customizate, utilitati de transformare convolutionara, suport de REX2 si mp3.


Un alt soft produs de E-mu este Proteus care a ajuns la versiunea X2. Si acesta este livrat cu efectele si facilitatile similare de la Emulator X2 si are o librarie de peste 3GB de sound-uri.

Universal Audio prezinta noua suita de drivere pentru placa UAD-1 cu versiunea 4.2, care contine demo-ul functional timp de 14 zile al pluginului Roland RE-201 Space Echo.

Native Instruments s-a prezentat cu ceva interesant, despre care nu se cunoaste inca prea multe. Kore este un sistem hibrid software/hardware care, conform informatiilor de la NI, intergreaza toate instrumentele si efectele soft intr-o singura interfata, cu o accesibilitate neintalnita. Un cuvant magic este KoreSound, formatul universal de sounduri, care pune accent mai mult pe stilul preseturilor decat pe instrumentul individual. Se poate integra orice tip de plugin de format VST sau AudioUnit si se poate lansa singur sau intr-un program sequencer, transferul intre aplicatii sau intre sisteme fiind insesizabil. Un alt punct forte al sistemului este utilizarea sa pe scena.



CME U-Key

Marea aparitie al acestui an pe piata claviaturilor, producatorul chinezesc CME a prezentat prima claviatura dedicat compozitorilor de sonerii pentru telefoane mobile. Producatorul spera intr-un mare succes, datorita imensitatea pietei si faptul ca pana acuma a lipsit un produs de acest gen. Si sa nu ne gandim la piata europeana sau americana: claviatura are preprogramat o serie de alte tonalitati pentru diferite etnii, de la cele asiatice pana la tonalitatea muzicii arabe. Printre facilitati se numara 20 de controloare MIDI programabile, conexiune USB prin care se poate obtine si upgrade-uri ale sistemului integrat, 49 de taste dinamice.

O alta gama de produse probabil mult mai interesanta a acestui producator este seria VX, un controler si masterkeyboard cu functii audio si MIDI realizate printr-o interfata USB. O claviatura VX este dotat cu o serie de controlere comandate servo (motorfader), claviatura profesionala cu velocity si aftertouch, pad-uri de declansare cu sensibilitate dinamica, controler ribbon, afisaj LCD, 4 porturi MIDI OUT, 2 intrari de micorofon/linie, 2 iesiri line-out, 2 iesiri de casti, hub USB. Este livrat in patru dimensiuni: cu 49, 61, 76 si 88 clape (VX 5,6,7,8).

In sfarsit apare si claviatura Xboard 61 de la E-Mu. Acesta este un controler pe USB/MIDI cu taste aftertouch, 16 butoane programabile, si 16 butoane rotative. Clapa este livrata cu softul ProteusX 1.5 cu o librarie cu sounduri de 2GB. Produsul va fi accesibil incepand cu primavara.

Claviaturele Fatar Studiologic sunt binecunoscute de catre toti. Ele au raspunsul cel mai fidel din punct de vedere ale clapelor astfel sunt dorite de pianisti dar si de amatori de muzica pentru ca aceste modele au o serie de controlere programabile MIDI. Noua serie VMK plus se livreaza in 3 variante (61, 76 si 88 clape), fiecare avand ecran LCD, joystick de pitch si modulare, 30 preseturi programabile, incluzand 11 preseturi preprogramate pentru softuri populare de la Propellerheads, NI, MOTU. Sunt 8 butoane rotative, 9 slidere, 8 butoane de program, toate programabile, 5 butoane de transport (pentru secvencer), 3 intrari de pedala programabile si ele.


Nu trece an fara sa fie prezentat vreun monstru analogic. Future Retro prezinta noul XS un synth modular analogic care este menit sa extinda toate produsele de acest gen ale producatorului sau sa conlucreze cu alte module ale altor producatori. Descrierea detaliata a sistemului se poate gasi la www.future-retro.com.

Pentru anul acesta Korg a pregatit un nou model de sintetizator/vocoder numit Radias. Sinteza se bazeaza pe tehnologia MMT (un fel de PCM imbinat cu modelare fizica), iar vocoderul pe „Formant-Motion”. Acestea se pot filtra printr-un nou filtru notch sau functii de Wave-shaping. Fiecare program poate avea 4 timbre diferite fiecare cu cate doua efecte inserate, un egalizator pe 2 benzi pe fiecare timbru si un master pe fiecare program. Printre facilitati se mai numara un step-sequencer polifonic pe 2 timbre, sequencer de modulatie si arpegiator, 2 filtre multimode pe fiecare timbru, 2 generatoare de infasuratoare, 2 LFO-uri sincronizabile, headset (microfon cu casca), soft pentru editare, conexiune pe USB si multe altele.


Alte noutati de la Korg sunt mixerul si recorderul digital D-888, un controler MIDI numit padKONTROL (cu un touchpad tip X-Y), seria K25/K49/K61 de controlere USB/MIDI, Workstation-ul TR88 (care se preconizeaza a fi un Triton mai accesibil), seria C de piane digitale, sintetizatorul X-50 (o fi un X-5 avansat), minisintetizatorul microX si noul sistem de operare pentru cei dotati cu OASYS.

Dupa ce aproape fiecare studio are un set de NS-10M, Yamaha a decis sa dezvolte urmasul acestor monitoare devenite standard de calitate. Sub seria HS apar trei modele: HS50M (70W), HS80M (120W) si subwooferul HS10W (120W). Dintre aceste modele se poate construi usor si un sistem de 5.1.

Si E-mu are ceva interesant in materie de monitoare: PS12 Precision Subwoofer. Acesta este o extensie pentru monitoarele lui. Puterea amplificatorului MOSFET fiind de 200W si cu driverul de 12”, acest woofer realizeaza o traducere lineara de pana la 22Hz in jos fara distorsiuni. Echipamentului i se poate regla nivelul de volum, faza si are filtre trece-sus, trece-jos si subsonic. PS12 este accesibil din primavara anului curent.


Nu stiu daca se poate numi sintetizator sau un laptop cu claviatura si livrat doar cu soft-audio/video, insa Open Labs a prezentat un nou pas istoric (dupa Neko): MIKO, „portable media workcenter”. Acesta este o statie de lucru cu sistem de operare Windows XP, cu un CPU pe 64biti DualCore, si este capabil sa ruleze de pana la 200 pluginuri simultan de tip VST sau DX, are 4 intrari si 6 iesiri dintre care 2 intrari sunt cu preamplificatoare controlate de pe panoul frontal, conexiunea la un ecran extern permite o rezolutie maxima de 2048 x 1536, posibilitate de editare video care face din MIKO un instrument perfect pentru VJ-uri, DVD burner dual-layer permite scrierea DVD-urilor de pana la 8.5GB. MIKO este si un audio workstation cu o polifonie de pana la 500 note simultan, aplicatia incorporata permite inregistrarea simultana a 64 de trackuri la 96/24 de lungimea maxima de 15ore, claviatura de 37 clape. Alte conexiuni: USB, Firewire, Ethernet.


Clavia nu a prezentat produse revolutionare, numai noi versiuni ale celor revolutionare. Nord Stage 76 este versiunea cu 76 clape a NordStage-ului. Un nou sistem de operare pentru aceasta gama: OS 2.0 cu doua piane noi (un Steinway samplat cu microfon apropiat si un Yamaha C7 in dimensiune de 64MB). Sistemul mai are o lista de alte facilitati privind functionarea acestui instrument unic. O alta nouatate este noul sistem de operare cu numarul 1.4 pentru Nord Modular G2 si 2.3 pentru Nord Electro.

Rar se aude de Neutrik cand vine vorba de noutati desi fiecare dintre cei poseda echipamente profesionale sau care s-a gandit sa aiba conectoare de la acest producator cunoaste marca. Anul acesta au prezentat conectoare USB, Firewire si optice montabile pe panouri recomandate chiar si pentru scena.