Focusrite Forte
In urmatorul articol Adrian Tabacaru de la Taine-Multimedia ne prezinta experienta lui cu interfata audio Focusrite Forte:
Am folosit Focusrite Forte la studio si acasa, intr-adevar este o placa stabila, flexibila si cu un sunet generos, natural atunci cand am folosit-o la inregistrare cu o pereche de microfoane de calitate.
Pentru ca sunt numai cateva aspecte neplacute la Forte, voi incepe cu ele, si anume mufa adaptorului de 5V care se misca, un lucru ce poate mai tarziu sa intrerupa alimentarea phantom power; cel de-al doilea aspect este mai degraba personal si anume, atunci cand porneste computerul, controlul volumului este setat pe casti si nu pe iesirea de linie. Evident este vorba de o simpla apasare de buton, dar in timp acest aspect poate genera frustrari inginerului sau artistului , mai ales cand iti stau pe cap in studio o duzina de coporatisti care vor totul „mai dinamic, livrat ieri” 🙂 … solutia este ca secretara/asistenta de la studio sa invete ca de fiecare data cand porneste calculatoarele sa apese si pe butonul de difuzor al placii Forte pentru a trece in modul „Studio Monitoring”.
Am folosit Forte la studio pe MAC Pro, iar pe Mac functioneaza numai cu sistem de operare de la OSX 10.6 in sus, deci este nevoie de actualizare a sistemului de operare, iar asta inseamna ca unele programe si pluginuri instalate trebuie actualizate si ele la randul lor.
Acasa, am folosit Forte pe Windows 7 si am intimpinat o mica dificultate cu fereastra de „firmware update” la care nu aveam acces. Posibil, o ciudatenie a Windows-ului…:|
Am impumutat placa unui coleg de la studio la care a functionat foarte bine pe un MacBook. L-am rugat pe Mihai sa scrie cateva cuvinte, iata parerea lui:
Mihai Boer:
„Am lucrat cu Focusrite Forte (pe Mac) pentru mai bine de o luna si am fost foarte fericit cu ea. Este o interfata audio excelenta, iesirile pentru boxe si casti sunt separate una de alta, de altfel intrarile si iesirile sunt controlate prin intermediul ecranului tactil si butonul de pe partea de sus a interfetei sau a software-ului de control Forte.
Designul de ansamblu al dispozitivului nu este nimic nou, dar exista cateva caracteristici care il fac sa iasa in evidenta fata de alte interfete cu buton. In primul rand imi place foarte mult modul in care iesirea pentru boxe este construita in dispozitiv, si nu mai e nevoie de cablu break-out. FOCUSRITE este cunoscut pentru pre-amplificatoarele lor (si Forte nu dezamageste), au o claritate uimitoare. In ansamblu, este o interfata audio cu un sunet excelent, usor de folosit, o recomand.”
…cand mi-a returnat placa, problema cu firmware update de pe PC a disparut si am putut sa ma bucur si de contolul software cu care vine Forte.
Exista mai multe aspecte ce fac ca Forte sa fie intr-adevar o placa excelenta:
- Afisajul de semnal foarte precis si rapid.
- Meniul tactil foarte bun, cu acces la toate setarile placii (Volum pentru Intrari/Iesiri, Gain, Phantom Power, atenuare, filtul low-cut, inversare de faza).
- Consola de setare software este foarte responsiva si afisajul de volume este in timp real.
- Portabilitate ridicata, foarte buna pentru DJ-ii care o folosesc pe laptop.
Un aspect care mi-a placut in mod deosebit la Forte este acela ca butonul de volum poate lua rol de telecomanda (controler) al programului de inregistrare, iar lista de programe cu care Forte se poate conecta este destul de generoasa – Apple Logic, Digidesign ProTools, Cockos Reapper sunt doar cateva – iar Forte se comporta excelent cu toate.
Aspecte care definesc Forte ca fiind o placa profesionala:
- Pre-amplificatoare exceptionale, care vin din protocolul RedNet ce ofera o dinamica foare buna inregistrarii.
- Convertoare AD/DA la rezolutia de 24bit/192kHz.
- Latenta foarte mica la monitorizare.
- Foarte folositor butonul de mono-output pentru verificarea mixajului in mono.
- Pluginuri foarte bune din suita „Midnight” EQ si Compressor.
Fiind incluse foarte multe setari pe ecranul tactil, mi-ar fi placut sa am acces la mai multe scurtaturi controlate de butonul principal, eventual un buton tinut apasat, in conjunctie cu butonul de volum care sa acceseze si alte optiuni din meniu la care se ajunge putin mai greu. Poate la urmatoarele variante de firmware sa apara aceste sensibile caracteristici.
Concluzia:
Focusrite Forte suna excelent. Este o placa moderna, atat din punct de vedere al designului cat si din punct de vedere al calitatii sunetului.
Adrian Tabacaru
Taine-Multimedia.com
O limitare notabilăa plăcii este că, toate bune și frumoase (sau chiar foarte bune și foarte frumoase), însă nu dă phantom power decât dacă-i băgată în priză.
Aviz celor cu nevoi mobile.
Cand veti aduce Steinberg UR22 ?Vad ca alte magazine online il au deja.
As vrea sa stiu daca l-ati incercat cu un ipad prin cck. Bineinteles pentru a conecta mic uri fara phantom power, merge oare fara a fi conectat la priza?
am lucrat ceva proiecte pe aceasta placa de sunet,inainte lucram pe un focusrite saffire 6,diferenta nu e mare,acum depinde si ce monitoare/casti folosesti,e o placa buna,iar pentru deplasari e alegerea ideala,atunci cand folosesti un laptop