Cum sa faci muzica electronica -III-

Pentru ca varianta virtuala de a face muzica este la indemana oricui, voi vorbi despre varianta cu instrumente /echipamente hardware, de facut muzica.

Muzica electronica

Voi incepe cu Waldorf Blofeld desktop, un sintetizator care se afla de ceva timp pe mesele de lucru a multor muzicieni, si care are o gama de sunete imensa. Ca si banca sa, de altfel, care cuprinde peste 1000 de programe. Are arpegiator programabil care se poate comporta ca si un sequencer, si o multime de efecte [chorus, flanger, delay, phaser, overdrive, reverb] care se pot seta unul pe cate o parte.
Pentru a fi controlat, are nevoie de o clapa MIDI.

Mai multe specificatii puteti ale sintetizatorului Waldorf Blofeld vedea aici.
Iar un preview al potentialului sau:

Pret: 1579 lei

Asadar, la pretul total de 2044 lei aveti un sintetizator puternic, extrem de portabil, avand in vedere dimensiunile reduse atat ale sintetizatorului, cat si ale clapei.

O modalitate simpla de utilizare a lui este aceea de a crea fraze muzicale, pe care le inregistrati intr-un DAW virtual [Cubase, Ableton, FruityLoops Studio etc]. Banca lui de sunete cuprinde si sunete de tobe, deci nu este o problema in crearea ritmurilor.

Dar, trecand la o etapa superioara, se poate folosi un Akai PRO XR20, care este un mic sequencer numai bun pentru creat ritmuri, si care este la fel de portabil si ocupa putin loc in camera. La pretul de 1249 lei ofera peste 700 de sunete si 99 de paternuri deja programate si alte 99 in care se pot stoca paternurile voastre. Are reverb, egalizator si compresie, intrare pentru microfon si iesire pentru casti.

Dupa cum vedeti, nu inglobeaza doar sunetele de percutie clasice ci si diverse sounduri plus posibilitatea de semplare a vocii.

Avem pana acum posibilitatea sa organizam intr-un DAW virtual partile de: bas, solo, armonie – Waldorf Blofeld, ritmuri: Akai PRO XR20. Ne-am putea opri aici si totul se poate face astfel, dar pentru o reprezentatie live ar fi mai greu doar cu 2 instrumente muzicale…

Astfel, in pretul cumulat de mai sus, am putea achizitiona un singur groovebox Roland sau Korg – care sunt mai multe instrumente muzicale intr-unul singur. Rolandurile din seria MC sunt mult mai complexe si potrivite decat Korgurile ESX sau EMX, avand programe interne, sequencer intern si posibilitatea de a fi cuplate cu o claviatura MIDI.
Un exemplu potrivit este anticul meu Roland MC-307.

Mai fac parte din aceasta serie: MC-303, MC-505, MC-808, MC-909. Alegerea si bugetul, va apartin!
Un groovebox ajuta foarte mult, este destul de versatil pentru reprezentatiile live si are capacitatea de a stoca cantece intregi.

In principiu, cred ca ati prins ideea: atunci cand lucrezi cu intrumente hardware, iti trebuie fie un sintetizator cu aranjor si astfel prinzi intr-un singur instrument toate partile [bas, solo, drums etc] – dar cam ineficiente si nepotrivite pentru muzica electronica majoritatea dintre ele,  fie va trebui sa lucrezi cu mai multe intrumente pentru a te descurca si in eventualele concerte ce vor urma ;)

Desigur, vor trebuie ascultate si inregistrate si astfel veti avea nevoie de o placa de sunet si niste boxe profesionale, asa numitele monitoare de studio.

Echipamentele descrise mai sus sunt alese dupa cele mai mici preturi pe care le-am avut la indemana, si, trebuie sa recunosc de acolo de unde ma aprovizionez eu: SoundCreation.

Cand alegeti unui instrument sau un echipament audio, mai intai de toate documentati-va pe internet, citati cat mai mult despre el, daca se poate si aveti unde, testati-l, daca nu – sunt nenumarate tutoriale [ca si cele de mai sus] pe internet si forumuri de discutii de unde puteti afla cat de bun sau nu este. Este important sa stiti exact ceea ce face si cum va poate ajuta instrumentul respectiv, pentru ca odata ce l-ati achizitionat si descoperiti ca nu va este folositor dupa cum ati fi dorit, inseamna ca ati pierdut timp si bani.
Astfel apar dezamagirile, iar obstacolul de a nu avea intrumentele, echipamentele, sunetele sau functiile potrivite potrivite fiind unul care poate inhiba foarte mult procesul creativ.

Nu exista o reteta care sa va spuna: incepeti cu un lead sau cu bass sau cu ritm etc. Muzica trebuie sa sune tipic voua. Lasati amprenetele personalitatii voastre sa se imprime in muzica pe care o creati.
Nu va fie teama sa explorati muzica din voi: aveti chef sa loviti alandala clapele la intamplare sau padurile drumurilor?! Faceti-o! Scoateti mai intai din voi toate ideile muzicale reziduale, tot ceea ce v-ar putea incurca la un moment dat. Exista un zgomot nemuzical interior acumulat datorita ideilor multe de-a lungul vremii, atata timp cat nu ati facut muzica. Se aduna, se amesteca si… nu mai exprima nimic la un moment dat.
Experimentati, invatati notele, acordurile, progresiile – tot ce se poate invata fie cu un profesor fie singuri. Nu lasati ca la un moment dat, lipsa unui element teoretic sa va impiedice in creatie.
Cereti parerea celor din jur. Ascultati cu atentie ce va spune bunul vostru simt. Muzica este matematica, este armonie.
Ascultati muzica clasica sau piese ale muzicienilor preferati. Vizualizati cu mintea ce intrument a folosit pentru fiecare parte, felul in care a realizat tesatura muzicala.
Dar, cel mai indicat, ascultati propria liniste interioara: din ea se naste muzica!

Un comentariu la „Cum sa faci muzica electronica -III-

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.