Tratament acustic si/sau antifonare, partea I

1. Introducere

Capitolele de mai jos fac parte dintr-un articol de mare anvergura care va incerca sa abordeze la modul practic si pragmatic problemele de acustica care pot aparea in diverse camere, atat la modul general, cat si la modul specific, tinta principala fiind detinatorii de home studio-uri si project studio-uri. Se vor atinge multiple aspecte ale tratamentului acustic, precum si motivele pentru care acesta este o necesitate in orice studio de inregistrari, indiferent de dimensiuni sau publicul-tinta.

Ca si surse de informare pe baza careia a fost facuta aceasta documentatie, s-ar putea enumera urmatoarele:

Everest, Alton – “Master Handbook of Acoustics

http://www.ethanwiner.com/acoustics.html

http://realtraps.com/info.htm

http://www.johnlsayers.com/Recmanual/

http://forum.studiotips.com

In primul rand, o clarificare: conceptul de tratament acustic al unei incinte (camere, sali, etc.) este diferit de cel de antifonare. Desi unele metode de tratament acustic pot merge mana in mana cu antifonarea, reciproca nu e neaparat valabila.

Tot ce tine de aceste doua subiecte se bazeaza pe urmatoarele aspecte: reflexie, absorbtie si difuzie.

Reflexia se manifesta in momentul in care sunetul intalneste o anumita suprafata solida si este trimis inapoi in camera coerent in frecventa si directie, fara a pierde semnificativ din energia sa. Daca materialul face sunetul sa piarda din energie, putem considera ca este vorba de absorbtie. Difuzia este o forma de reflectie, dar cu sunetul reflectat dispersat, modificat in faza si/sau directie.

Un material bun absorbant la o anumita frecventa nu o va reflecta sau difuza; reciproca este 100% valabila. E perfect posibil in schimb ca un material sa fie reflectiv sau difuziv la anumite frecvente, si absorbant la altele.

De exemplu:

–        o placa de rigips va permite fara probleme frecventelor joase sa treaca, in schimb va absorbi o parte din energia cinetica a sunetului; in acelasi timp, va reflecta frecventele medii si inalte inapoi in incapere

–        o suprafata masiva, cum ar fi un perete de caramida, va reflecta mare parte din frecventele joase inapoi in camera, impiedicandu-le in acelasi timp sa se transmita mai departe intr-o oarecare masura; efectul pe medii/inalte va fi acelasi cu al unei placi de rigips

–        o patura pufoasa sau buretele putin dens va absorbi medii si inalte, dar nu va influenta aproape de loc frecventele joase

–        un birou incarcat de obiecte sau o biblioteca plina de carti de diferite dimensiuni va face difuzie pe medii/inalte, dar nu avea un efect pregnant pe joase, eventual o oarecare absorbtie

Antifonarea este o subcategorie al tratamentului acustic, si se refera impiedicarea transmisiei sunetului dintr-o incinta in alta, precum si sunetul din afara sa sa patrunda in interiorul incintei – aceste doua aspecte sunt direct legate intre ele; nu exista antifonare unidirectionala, daca ar fi sa i se spuna astfel.

Tratamentul acustic propriu-zis implica rezolvarea unor probleme acustice de raspuns in freceventa/amplitudine specifice fiecarei incinte, pentru a imbunatati calitatea auditiei si/sau a inregistrarilor desfasurate in respectiva incinta – un sunet cat mai clar si liniar in frecventa (si timp, in cele din urma, daca luam in calcul si efectele spatiale cum ar fi reverberatie), pe scurt. Din pacate aceste doua aspecte nu merg chiar mana in mana – o camera dedicata mixajului (camera de control) ar beneficia de alt tip de tratament acustic fata de o camera de inregistrare. Cu toate acestea, se poate intampla ca varianta unei singure camere mai mari in care sa se desfasoare si inregistrarea si mixajul sa fie mai buna din punct de vedere acustic, decat alternativa separarii acesteia in doua camere mici, cu o acustica inchisa; caz in care trebuie luate anumite masuri pentru a asigura o varianta intermediara intre cele doua.

2. Antifonarea

Tratamentul acustic fiind un domeniu destul de larg, voi incepe cu antifonarea… Pe scurt, nu prea se poate face – nu pe intreaga plaja de frecvente. Pe frecvente medii/inalte tinde sa fie relativ usor, dar cu frecventele joase sau subsonice aproape imposibil.

Principiul pe care se bazeaza in general izolarea fonica este “masa-aer-masa”. Viteza de transmisie a sunetului fiind diferita intre medii diferite (de exemplu, in apa se transmite de patru ori mai repede decat in aer), sunetul pierde din energie cand trebuie sa “treaca” dintr-un mediu in altul. Asfel, daca avem un perete solid construit in interiorul unei camere (din PFL gros/rigips, de exemplu), urmat de un spatiu gol, iar apoi peretele efectiv al camerei, sunetul va trebui sa treaca prin trei medii diferite, si va pierde din energie. De retinut faptul ca prin plasarea unui material absorbant dens (vata minerala bazaltica este de preferat) in interiorul sau, se va elimina din posibila rezonanta a peretului fals (care poate cauza probleme mari), precum si, in cazul in care “incinta” creata intre cei doi pereti este etansa, o imbunatatire a absorbtiei pe frecvente joase – va putea avea efectul unui panou absorbant cu placa de rezonanta (acesta va fi descris ulterior). Nu uitati sa lasati un gol de aer intre vata si peretele camerei, pentru a nu pierde din efectul “masa-aer-masa”!

Metoda de electie pentru a antifona o incinta este construirea unei “camere-in-camera”. Dupa cum se poate deduce din denumire, se refera la construirea unor pereti falsi, precum si a tavanului si a podelei, in interiorul camerei, singurul contact fizic efectiv dintre cele doua fiind podeaua flotanta, asezata pe materiale absorbante atent calculate si stratificate pentru a impidica transmisia frecventelor joase din interiorul acesteia catre exterior si invers.

Principalele neajunsuri ale acestei metode sunt urmatoarele: costul ridicat si eficienta redusa in frecvente joase in cazul unui design gresit sau a unei implementari defectoase. Nu as recomanda sa incercati asa ceva decat cu ajutorul unui inginer acustician si a unei firma de constructii care s-a mai ocupat de proiecte asemanatoare, daca doriti sa aveti rezultate optime.

Mergand mai departe pe ideea camerei in camera, in cazul in care podeaua si/sau tavanul nu sunt flotante si/sau podeaua nu este plasata pe materiale de decuplare acustica perfect adecvate greutatii si dimensiunilor, din camera vor razbate fara prea mari probleme frecventele joase si subsonice. Motivul este transmisia laterala a sunetului, prin structura, sunetul “mergand” pe calea cea mai usoara, in cazul de fata, podeaua sau tavanul.

Ce se poate face, la modul practic si usor, pentru a antifona macar partial si limitat in frecventa o incinta? Sa se acorde atentie etanseizarii sale – orice usa sau geam care nu se inchide perfect sau orice gura de aerisire (sau chiar si de aer conditionat) poate sa anuleze mare parte din eforturile de antifonare ale unei camere.

Punctual:

–        usile este bine sa se inchida pe o banda de cauciuc sau alt material compresibil, pe care sa preseze in mod egal (inclusiv pe prag);

–        doua randuri de usi sunt o varianta buna, daca spatiul permite;

–        geamurile termopan triplu-strat (concepute pentru izolare termica maxima) de calitate fac o diferenta mare fata de ferestrele standard; in cazul in care nu exista posibilitatea schimbarii ferestrelor, e de preferat sa fie “tratate” precum usile

–        plasarea materialelor absorbante in interiorul incintei atenueaza o parte din sunetul transmis in si din exterior, dar nu va bazati foarte mult pe acest aspect

–        un perete gros si masiv (din caramida, de exemplu) va ajuta la impiedicarea transmisiei sunetului considerabil mai mult decat un perete subtire si de densitate scazuta (rigips sau PFL)

In urmatorul capitol, se va face o introducere in fundamentele problemelor de acustica, pentru a avea o imagine mai clara asupra motivelor pentru care am afirmat mai sus ca tratamentul acustic “este o necesitate”.

Mihai Toma

6 comentarii la „Tratament acustic si/sau antifonare, partea I

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.