Chitara clasică sau acustică? Află care e cea mai bună alegere direct de la specialiști
Cu toții ne-am pus întrebarea asta măcar o dată în viață. La prima vedere, par foarte asemănătoare, dar diferențele dintre chitara clasică și chitara acustică te pot surprinde.
2 Clasică sau Acustică? Oare care e mai bună pentru un începător?
2.1 Să-ți cumperi oare o chitară clasică?
2.2 Să-ți cumperi oare o chitară acustică?
3. Costă mai mult o chitară clasică vs una acustică?
4. Ce se stiluri de muzică se cântă la chitara clasică? Dar la cea acustică?
1 Diferențe generale între chitara clasică și cea acustică? (Chitara clasică este prima apărută în istorie)
1.1 Chitară clasică:
Este o reinterpretare rezultată din instrumente vechi cu corzi folosite de barzi sau trubaduri (similară cu chitara barocă sau cu lira). De asemenea, are corzile moi datorită tensiunii scăzute, dar și destul de distanțate, făcând întreaga experiență cu instrumentul mai accesibilă.
Este celebră pentru stilul Flamenco, dar și pentru muzica clasică compusă de-a lungul timpului.
1.2 Chitara Acustică:
Este de fapt o reinterpretare a celei clasice, proiectată pentru a produce mai mult volum. Firma Martin a fost cea care a produs în masă primele modele de chitare acustice.
Se mai numește și chitară Western, dar principala diferență față de o chitară clasică este reprezentată de corzi. Chitarele acustice au corzi de metal mult mai apropiate una de cealaltă, făcând chitara mai comodă pentru încheietură.
2 Clasică sau Acustică? Oare care e mai bună pentru un începător?
Când îți cumperi prima chitară, este ideal să fie una care te va atrage să cânți și după ce vei avansa.
2.1 Să-ți cumperi oare o chitară clasică?
În mod normal, un profesor de chitară va recomanda chitara clasică din motive de confort, ca ulterior să poți trece la chitară acustică sau electrică.
Elementele distincte ce alcătuiesc o chitară clasică:
- Corpul chitarei clasice vine în mai multe mărimi în funcție de gama de vârstă a începătorului (1 / 2 pentru copii între 0 și 6 ani, 3 / 4 pentru copii între 6 și 10 ani, 4 / 4 pentru copii de peste 10 ani și adulți)
- Corpul chitarei clasice are curburile din talie mai adânci, fiind mai comodă pentru sesiuni îndelungate de cântat.
- Gâtul chitarei clasice este destul de lat, permițând aerisire între corzi. Acest lucru se datorează tensiunii scăzute pe care o au corzile de nailon ale chitarei clasice, care vibrează cu o mișcare mult mai largă în momentul lovirii decât cele de la acustică.
- Gâtul chitarei clasice este lat și din cauza presiunii pe care o exercită corzile de la capul chitarei până la căluș (cordar). Tensiunea aceasta permanentă ar putea face gâtul chitarei să-și schimbe forma în timp. Lățimea și grosimea gâtului chitarei clasice ajută la menținerea integrității și formei, indiferent de schimbările drastice de umiditate și de temperatură prin care trece aceasta.
- Corzile chitarei clasice sunt compuse din două perechi a câte 3 corzi (3 corzi de nailon și 3 corzi din țesut de mătase învelit cu sârmă metalică)
- Materialul metalic al celor 3 corzi de bas de pe chitara clasică va fi mult mai ușor de apăsat decât la cea acustică datorită tensiunii scăzute a corzilor. Stratul metalic al acestora ajută la formarea și menținerea sunetelor grave.
- Capul chitarei clasice este de cele mai multe ori prevăzut cu 2 spații libere în care vom regăsi prinderile corzilor. Acestea împiedică dezacordarea accidentală și asigură tensiunea necesară pentru a menține chitara acordată în condiții optime.
- Ce este diferit la chitarele clasice este orientarea cheițelor de acordare către spate, lucru care le face mai accesibile și mai ușor de învârtit, fără a pune stres pe încheietură.
În principiu, chitara clasică este gândită să fie mai prietenoasă cu începătorii, deși volumul și proiecția sonoră nu sunt la fel de intense precum la cea acustică. Există oameni care studiază chitara clasică în mod profesional și folosesc o manichiură special concepută pentru atac și precizie (unghii întărite cu acrilic și pilite oblic, asemănător penelor de chitară).
Aceștia vor prefera caracterul sonor temperat al corzilor de nailon deoarece pot interpreta mult mai expresiv nuanțele și atacul notelor prin intermediul manichiurii.
IMPORTANT!!!
Chitara pentru copii este mereu clasică, cu corzi de nailon. De fel mărimea 1 / 2 pentru copii până în 6 ani și mărimea 3 / 4 pentru copii între 6 și 10 ani. Copii vor întâmpina oricum dificultăți în apăsarea corzilor, dar chitara clasică este mult mai permisivă și mai puțin dureroasă la apăsare decât una acustică, în special pentru degetele fragile ale unui copil.
De asemenea, bătăturile ce se formează în vârful degetelor celor mici în timpul studiului chitarei clasice devin progresiv din ce în ce mai pronunțate, scutindu-i într-o perioada de câteva luni de disconfort atât în încheietura, cât și în vârfurile degetelor.
În caz contrar, dacă se începe pe o chitară acustică de la vârste prea fragede, copilul poate asocia chitara doar cu disconfortul creat de corzile subțiri și tăioase din metal. Nimic muzical, nimic ludic, nimic plăcut.
2.2 Să-ți cumperi oare o chitară acustică?
Este posibil să fii atras de chitara acustică datorită sunetului și proiecției sale puternice. Sau probabil vreun artist de-al tău preferat deține acest tip de chitară.
Chitara acustică se aude mult mai tare și mai puternic. Iar acest lucru se datorează unui cumul de factori:
- Metalul din care sunt fabricate corzile are rezistență la întindere mai mică decât nailonul clasicii. Prin urmare, pentru a obține o notă înaltă, coarda va fi mai dură, dar și mai subțire. De asemenea, va vibra într-o mișcare mult mai restrânsă decât corzile unei chitare clasice.
- Prin urmare a faptului că spațiul ocupat de vibrația corzilor de metal este mai mic decât cel ocupat de vibrația corzilor de nailon, corzile chitarei acustice sunt mult mai apropiate una de cealaltă.
- Apropierea corzilor va aduce, bineînțeles, multe avantaje cum ar fi capacitatea de a face acorduri extinse sau barate mult mai ușor. Pe lângă asta, gâtul chitarei va fi mai îngust ca urmare a apropierii corzilor.
- Gâtul îngust al chitarei acustice suportă tensiune mult mai mare decât cel al chitarei clasice și este prevăzut cu o tijă ajustabilă de metal în interior. Aceasta se află sub tastieră și are rolul de a menține gâtul chitarei în condiții optime, indiferent de anotimp sau de gradul de umiditate.
- Dacă gâtul chitarei acustice se curbează, acesta va putea fi îndreptat cu ajutorul unui chei hexagonale. Procedura este simplă, deși poate părea înspăimântătoare: în gaura de rezonanță vei găsi o intrare metalică hexagonală. Cu ajutorul unei cheițe hexagonale vei putea ajusta acțiunea în sensul acelor de ceasornic cu mișcări scurte, până vei îndrepta gâtul chitarei. Iar dacă ai strâns prea tare, poți slabi în sensul invers acelor de ceasornic pentru a reversa acțiunea.
- Gâtul chitarei acustice este mult mai lung, nu doar mai subțire. Acest lucru îți permite accesul pe 14 taste (freturi) în loc de 12 precum gâtul chitarei clasice. Lucru care te va ajuta la învățarea melodiilor complexe cu note din toate spectrele de frecvență.
- Corpul chitarei acustice este diferit de corpul chitarelor clasice atât în dimensiuni, cât și în formă. Cea mai des întâlnită formă este DreadNought sau D-shape. Această denumire este inspirată de la navele de război americane ce împart același nume în limba engleză.
- Forma DreadNought are contururile taliei mult mai dure și mai puțin adânci decât cele ale chitarei clasice. Pe lângă asta, este mult mai mare în dimensiuni decât cea clasică, având adâncimea corpului mai pronunțată.
- Dimensiunile și rigiditatea taliei unei chitare acustice vor contribui bineînțeles atât la volumul chitarei, cât și la frecvențele dominante în spectrul sonor.
- La forma Dreadnought, sunetul este foarte echilibrat deoarece dimensiunea chitarei favorizează frecvențele de bas, care contrabalansează perfect frecvențele înalte produse de corzile metalice.
- La chitara acustică, atacul și intensitatea unui interpret se transpun mult mai ușor în muzică, corzile de metal permițând o culoare variată de tonuri și oferind posibilități infinite atunci când vine vorba de volum.
- Capul chitarei acustice este, de asemenea diferit de cel al chitarei clasice în dimensiuni și în formă. Dar cel mai distinct este faptul că nu are găuri pentru pinii de acordare, precum capul chitarei clasice.
- Poziționarea cheițelor unei chitare acustice se face de obicei spre lateral, cheițele de bas fiind orientate în sus, iar cele de înalte fiind orientate în jos. Lucru ce poate fi puțin inconvenient pentru încheietură în momentul acordării. Dar în timp, procesul de acordare va deveni mai intuitiv. La fel și familiarizarea cu acest tip de orientare al cheițelor de acordare.
IMPORTANT!
Mereu când dorim să alegem o chitară, cel mai bine este să o încercăm în persoană.
Și dacă ești începător, este foarte important să vezi cum îți pică chitara în poale. Poți așeza mâna peste corpul chitarei să vezi dacă întâmpini vreun disconfort la umăr. De asemenea, poți să treci cu palma ușor peste marginea tastelor să vezi dacă acele capete de metal ies în relief și ar reprezenta o inconveniență pentru tine.
Dacă forma DreadNought este prea mare pentru tine, află că există chitare acustice cu forme și dimensiuni mai prietenoase. Iată câteva exemple:
- Grad Auditorium (Corp de dimensiuni mari, talie adâncă)
- Orchestra Model (Corp de dimensiuni mici, talie adâncă)
- Jumbo (corp de dimensiuni mari, talie adâncă)
Chitara acustică va favoriza tehnici precum cântatul cu pana, deoarece manichiura necesară la chitară clasică s-ar deteriora rapid datorită corzilor de metal. Pana este folosită atât ca amplificator natural pentru volum, cât și datorită faptului că oferă mai mult control asupra dinamicii sonore în interpretarea unei melodii.
În cazul în care începi să cânți direct pe o chitară acustică, vei întâmpina o rezistență mult mai mare din partea corzilor și vei dezvolta bătături mai devreme decât cineva care începe pe chitară clasică. Dar toate acestea vor veni cu un nivel mai intens de disconfort.
Datorită acestui factor, există mulți oameni care aleg chitara acustică ca și chitară de început în locul celei clasice. Cu toate că bătăturile se dezvoltă mai devreme, este recomandat ca acest proces să se întâmple mereu pe corzi noi și curate, fără urme de oxidare și cu o grosime redusă (de recomandat corzi de chitară acustică cu grosimea “Light” sau “Extra-Light”)
3. Costă mai mult o chitară clasică vs una acustică?
Dacă am lua două chitare de la același producător și aceeași gamă de preț, dar una este clasică și alta este acustică, oare care ar fi diferențele?
Diferențe de preț considerabile se întâlnesc doar în cazul în care vorbim despre chitare electro-clasice sau electro-acustice. Sistemul electronic montat pe acestea poate duce prețul de bază puțin mai sus.
Între suma de 500 și 1000 de lei vei putea găsi o chitară calitativă cu construcție solidă și lemn de calitate care te va ține o viață. Ceea ce trebuie să ai în vedere este cât de apropiate sunt corzile de tastieră (acțiunea corzilor).
Acesta este factorul care influențează mai mult ca orice confortul instrumentului. Indiferent dacă vorbim despre o chitară clasică sau despre o chitară acustică, este important să verifici cât de distanțate sunt corzile de tastieră, în special la tasta a 12-a.
Dacă distanța este mai mare de 7 milimetri, atunci chitara este ajustată necorespunzător.
Să nu uităm că putem apela mereu la echipa unui magazin de muzică pentru a ne ajuta referitor la ajustarea acțiunii corzilor.
4. Ce se stiluri de muzică se cântă la chitara clasică? Dar la cea acustică?
Deși chitara clasică și cea acustică sunt unul și același instrument, au influențat și inovat stiluri de muzică diferite de-a lungul istoriei.
4.1 Chitara clasică
fiind prima apărută în istorie, a fost și este folosită în cadrul muzicii clasice, orchestrelor, muzicii de cameră, muzicii flamenco, rumba și ulterior bossa nova, fusion jazz, progressive și așa mai departe.
Sunetul cald al chitarei clasice a favorizat compozițiile de sine stătătoare, fiind folosită de compozitori rămași în istorie precum Francisco Tarrega, Isaac Albeniz, Ferdinando Carulli, Leo Brouwer și mulți alții.
Pe lângă muzica orchestrală, chitara clasică a inspirat muzică ritualică și de dans precum rumba și flamenco, evoluând chiar în modele speciale strict concepute pentru aceste stiluri de muzică. Există, de exemplu, chitare speciale pentru flamenco/ rumba care au geometria construcției, speciile de lemn și corzile diferite de chitarele clasice convenționale.
Tot prin intermediul chitarei clasice a apărut și stilul Bossa Nova pe plajele din Rio De Janeiro în cartierul Copacabana în anul 1956. Termenul de Bossa Nova înseamnă, de fapt, “new wave” și împletește influențele jazz și cele de samba într-un stil nou, cu totul unic.
Deși este modelul cel mai recomandat pentru un începător, acest tip de chitară servește multe scopuri muzicienilor aflați la nivele diferite.
4.2 Chitara acustică
A apărut în America pentru a servi nevoile de entertainment ale unei populații în continuă expansiune.
În anii 1800, un imigrant german cu numele de Frederick Martin a creat prototipul chitarei acustice pentru umplerea unui gol în muzica globală.
Acest gol s-a umplut până la expansiune, deoarece prin intermediul chitarei acustice au apărut genuri muzicale precum bluegrass, country, indie, blues, rock’n roll, rock și multe altele.
Chitara electrică are corzi de metal și a evoluat la rândul ei tot din chitara acustică. Chitara electrică a stat la baza revoluționării întregii industrii muzicale, creând ulterior industria muzicală din prezent.
Înaintea apariției electricității și a amplificatoarelor pentru instrumente, chitara acustică era singura care putea proiecta cu putere și volum într-o situație live alături de alte instrumente.
Era necesar ca o chitară să se audă la fel de tare precum un pian sau un contrabas, care sunt instrumente de mărimi incredibile în comparație cu o chitară.
Dar inginerul german Martin a găsit soluția. Rețeta corzilor de metal îmbinate cu lemne de rezonanță precum Palisandrul Brazilian și molidul Adirondak a ajutat la creerea unei proiecții de volum incredibile. Adăugând la această ecuație și cântatul cu pana, o chitară acustică poate acoperi cu ușurință instrumente mult mai mari decât ea, în special folosind tipare ritmice de lovire a corzilor.
În prezent, chitara acustică se folosește în orice gen muzical. Exisă artiști și trupe care preferă să folosească o chitară acustică pentru a da o notă mai organică muzicii moderne prin sunetul ei curat și lipsit de efecte electronice.
5. Concluzii
Iată că după ce am parcurs toate caracteristicile, ajungem la concluzia că fiecare tip de chitară este unic, având istorii diferite și îndeplinind scopuri diversificate.
Prin urmare, orice chitară am alege ca începători, va veni la pachet cu un set de caracteristici specifice care ne pot influența în foarte multe moduri procesul de învățare. Totul este însă foarte variabil și subiectiv în lumea muzicii, așa că orice tip de chitară ai alege, asigură-te că se va simți comod, va arăta cum îți dorești și te va inspira să dai voce emoțiilor tale în orice moment al zilei.