Care este cel mai mare instrument muzical?

Noi cărăm piane, dar pianele chiar nu sunt așa de mari ca și …

Marea Orgă Stalacpipe (adică tuburi-din-stalactită): este distribuită pe o arie de aproximativ 14.000mp și se află în SUA, Luray Caverns din statul Virginia. Momentan deține recordul mondial Guiness pentru cel mai mare instrument muzical din lume.

sursa: Wikipedia / Jon Callas

Este operat printr-o consolă care produce sunet lovind stalactitele cu niște ciocănele actuate electromagnetic. A fost proiectat și conceput de către Leland W. Sprinkle în peștera Luray Caverns în apropierea Parcului Național Shenandoah din Virginia SUA. Construcția a durat peste trei ani, timp în care s-au selectat și s-au modificat stalactitele potrivite pentru a avea tonurile perfecte. Apoi Sprinkle a montat și a cablat căte un ciocănel pe fiecare stalactită care se activează apăsând clapa aociată pe manualul insturmentului. Deși aria „instrumentului” în sine are peste 14.000mp, sunetul produs se poate asculta pe întreaga arie de 260.000mp a peșterii.

Consola orgii în varianta lui inițială era dotată cu dispozitive de control volum prin pedale și comutatoare diverse care erau menite să modifice setările amplificatorului, dar aceste opționale au fost înlăturate mai târziu pentru a conferi o estetică mai plăcută toate notele amplificându-le cu nivel constant. Orga poate fi auzită în toată peștera fără utilizarea vreunui sistem de amplificare, deși în fața publicului de multe ori se amplifică.

Înregistrări ale orgii pot fi procurate de la gift-shopul peșterii, acestea includ piese cântate de către Sprinkle și de organistul Monte Maxwell. Monte Maxwell a creat aranjamente nu numai prin înregistrări live pe instrument, dar a făcut și samplări ale orgii care apoi au fost utilizate de către el pentru a publica și alte piese de orgă emulând sunetul. În 2011 Pepe Deluxé a fost prima formație care a scris și a înregistrat o compoziție originală pe Marea Orgă Stalacpipe.

Dacă ți-a venit pofta de sounduri de orgă, pentru începători recomandăm claviaturi (orgi electronice, sintetizatoare) simple iar pentru avansați avem tot tacămul de aranjoare, sintetizatoare și multe altele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.