Mit sau realitate? Shure SM58 cel mai rezistent microfon din lume.
Ninja Mixer, online!
Sarbatorile vin…sarbatorile vin…
Ah…ah…ce bine si caldut e afara, soarele a revenit pe cer cu forte proaspete, totul inverzeste sau infloreste, e primavara, vine Pastele, Hristos invie, etc.
Daca tot suntem pe tema „invierii” am zis sa aducem putin in discutie un microfon, si anume Shure SM58.
Shure SM58 este unul dintre cele mai recunoscute si renumite microfoane vocale, in special pe scena, dar si in studio. Daca rogi un copil sa iti deseneze un microfon, 95% probabil ca vor desena unul de forma lui SM58. A ajuns asa de cunoscut incat lumea nici nu mai spune prefixul „SM”, ci doar 58 (sau 57 in cazul fratiorului pentru instrumente).
SM58 este reverat mai mult pentru durabilitatea lui decat pentru sunet, desi nici la capitolul sunet nu e rau. Ba e chiar un microfon universal, care suna „decent” cu orice sursa in fata lui, fie vorba de voce sau instrument. Parerea mea e ca exista microfoane – chiar mai ieftine – care suna la fel de bine sau chiar mult mai bine (ex. condenserul Audio-Technica AT2010 sau dinamicul AKG D5).
Ok, am stabilit ca la sunet nu e cel mai grozav. Ei bine, cat de rezistent e defapt? Nu poate fi chiar atat de rezistent, nu?
Raspunsul este: Ba da poate, iar asta nu doar in comparatie cu condenserele de studio care sunt cele mai fragile chestii, ever!
Voi lasa video-urile de mai jos sa ofere dovada de necontestat:
In concluzie, daca stiti ca se va trage in voi pe scena, luati-va un SM58, macar asa puteti canta pana la ultima suflare (ha ha)…
Lasand gluma la o parte, SM58 este si va fi mereu un microfon de referinta pentru scena, insa feriti-va de falsurile care se gasesc la fiecare colt. Daca vi se pare prea ieftin ca sa fie adevarat, probabil ca asa si este. Luati aminte si cumparati doar de la dealeri respectabili.
Shure SM58 este un microfon dinamic, cardioid, cu impedanta de 300 de ohmi si cu raspuns in frecventa de la 50 la 15.000 Hz care are o accentuare pe medii-inalte.
In cazul in care doriti un microfon cu figura polara mai ingusta, puteti sa alegeti un Shure Beta58, care este super-cardioid si un raspuns mai larg in frecventa – de la 50-16.000Hz.
Time to sign off! Atat eu cat si restul echipei, va uram „Sarbatori Mirifice si Paste Fericit!”.
Alex Muntean.
Paranteza din experienta: Beta58 este un animal total diferit fata de SM58, si din punctul meu de vedere este considerabil mai putin util din punct de vedere al sound-ului. Desi SM58-ul nu suna genial vreodata, suna corect in mare parte din cazuri. Nu consider ca se intampla nici macar atat cu Beta58-ul.
Tot din seria microfoanelor alternative la SM-urile atata de cunoscute, recomand cu caldura pe instrumente Audix i5 (superb pe prem sau pe amplif de chitara), respectiv Audio-Technica PRO61, care mi se pare considerabil mai cu co… (da, „coada”, exact la aia ma refer) pe orice voce mai subtire sau harshaita. Necesita mai mult gain decat un SM58, dar are avantajul faptului ca este hipercardio, microfonia fiind mai putin intalnita.
Mihai Toma
De unde ti-ai luat Beta58-ul?
Am vazut cazuri unde oamenii injurau Beta57 zicand ca e mult mai slab decat SM57, mai apoi realizand ca microfonul pe care il aveau ei era un fals, fake.
Dupa ce au testat un Beta57 original au realizat ca situatia era alta.
Mie personal imi place Beta58-ul meu, insa intr-adevar exista microfoane mai bune.
Multora se pare ca le place Audix i5, dar la fel, nici asta nu mi se pare ca suna genial.
Pentru voce, mi se pare fain Audio Technica AE5100.