Test comparativ: Gaia SH-01, SH-201, microKorg
Atunci cand vrei sa investesti in echipamente de studio si instrumente muzicale [sintetizatoare – caci despre acestea voi scrie azi], cel mai bine este ca inainte de a cumpara sa te informezi: fie online fie prin a pune mana direct pe respectivul echipament /intrument.
Cum de cele mai multe ori, cand vrei sa testezi ceva, este un chin pentru vanzator sa iti conecteze o clapa [si nu o singura data mi s-a intamplat asta] sau un microfon ca sa il poti testa [de parca ai cumpara un kg de rosii cu 2 lei nu un synth /echipament cu mii de lei], uneori singura solutie este sa mai tragi cu urechea de la cei care le-au testat, sa mai citesti un review pe ici pe colo, sa mergi pe recomandarea celor care le detin.
Si cum in ultimele cateva saptamani am tot pus mana pe cateva sintetizatoare accesibile ca pret si interesante la specificatii si capacitati, mi-am zis ca o analiza comparativa mai sumara – ca sa nu transform un articolas intr-un roman – ar fi potrivita pentru toti cei interesati.
Si iata propunerile mele: Roland Gaia SH-01, Roland SH-201 si Korg microKorg.
Ce au acestea toate in comun? Preturi apropiate [intre 1800 si 2400 lei], toate sunt VA-uri [Virtual Analog – adica emuleaza capacitatile de sinteza ale unui sintetizator analog] si toate 3 sunt destul de dorite si au fost folosite [si sunt] si de catre artisti cu renume.
De ce ne-ar trebui un astfel de VA? Pentru ca vom putea da o nuanta aparte, retro – vintage [in functie de priceperea noastra intr-ale sintezei de sunet] si desigur vom imprima personalitatea noastra asupra sunetului, putand astfel sa conferim originalitate muzicii pe care o cream.
Astfel ca acest articol va cuprinde cate 5 puncte pozitive care m-ar indemna sa-l cumpar si alte 3 puncte care m-ar face sa nu il cumpar. restul de specificatii si parerile /intrebarile voastre se vor regasii in subsol, la comentarii.
Roland Gaia SH-01
Este cel mai nou sintetizator dintre celelalte 2, fiind aparut anul acesta. Dar asta nu intotdeauna este o calitate.
De ce l-as lua?
1. Este foarte „user friendly” – adica totul este la indemana, nu ai submeniuri in care sa te pierzi si in timp ce canti cu o mana, cu celalata poti schimba parametrii foarte usor. Chiar daca este cel mai scump dintre cele propuse [aprox 2400 lei] este si cel care are cele mai multe posibilitati de sinteza: are 3 oscilatoare care se pot combina intre ele, fiecare dintre oscilatoare avand cate 21 de wave form-uri [7 de baza x 2 variatiuni]. Cum spuneam si la reviewul lui, Roland Gaia este format practic din 3 sintetizatoare intr-unul singur.
2. Creezi sunete foarte usor, pornind fie de la preseturi fie de la wave formurile de baza.
3. Are effect grozave, care se pot aplica si schimba in timp real, obtinandu-se effect cool.
4. Constructie rezistenta: sliedere si knoburi cu rezolutie buna.
5. Memorie interna multa mai mare decat a celorlalte, plus ca se pot salva preseturi pe un stick USB.
De ce nu l-as lua?
1. Un pic prea scump, daca mai pun putin iei un Evolver [care e chiar analog]
2. D Beam-ul nu m-a incantat – rezolutia lui mi-a parut ca lasa de dorit [sau nu am stiut eu sa-l folosesc la capacitate alui maxima].
3. Pentru mine orice sintetizator care are magazie de baterii imi pare ca este o jucarie pentru aia mici, un radio portabil, o lanterna chinezeasca [e Made in China, desigur]
Roland SH-201
Este al 2lea ca pret, fiind mai ieftin decat Gaia [aprox. 2200 lei]. Este mai mare de cat Gaia, dar tot portabil ramane. Are numai 2 oscilatoare dar este la fel de manevrabil ca si Gaia.
De ce l-as lua?
1. Arata bine. Mai bine decat Gaia. Cand vad atatea knoburi si slidere, pe mine personal ma ex incita!
2. Are o octava in plus, iar asta stim cu toti, conteaza.
3. Ca si Gaia, poti inregistra o scurta secventa melodica in el.
4. D Beamul lui este mai puternic decat la Gaia si genereaza efecte mai clare.
5. Poti imparti claviatura in doua si canta 2 parti diferite cu ambele maini.
De ce nu l-as lua?
1. Cursa sliderelor este mica si asta le da o rezolutie slaba.
2. Memorie interna mica: 64 preseturi din care 32 pot fi slavate.
3. Pentru 200 lei, renunt la o octava dar iau un oscilator si cateva efecte in plus cu Gaia.
Korg microKorg
Este cel mai mic si cel mai ieftin dintre cele 3 propuse. Ca si SH-201 are tot 2 oscilatoare, dar in ceea ce priveste capacitatea de sinteza este mai bogat decat celelalte 2 la un loc.
De ce l-as lua?
1. Arpegiatorul sau este editabil.
2. Poti folosi o sursa externa ca si input si sa o folosesti ca sursa [wave form] si sa faci sinteza pe ea: deci capacitati de sinteza infinite.
3. Este mic si portabil [l-as lua in vacanta cu mine saptamana viitoare – fata de celelalte doua pe care ar fi un chin sa le car].
4. Scoate sunete mult mai apropiate de analog decat Rolanduri
5. Are vocoder.
De ce nu l-as lua?
1. Clape mici si proaste
2. Este mai putin manevrabil decat celelalte 2 din cauza constructiei meniului si a scrisului mic de pe panou, care la lumina slaba [intr-un concert] devine un chin.
3. Dsi knoburile sunt excelente, butoanele sunt dezastru: ai impresia ca iti intra degetul prin ele cand apesi.
Astfel cand tragi linie, fiecare dintre ele are [mult mai multe decat am enumerat eu] si parti pozitive si parti slabe. Intodeauna sunt dileme, dar in final, atunci cand testezi mai mult timp un echipament /synth iti dai seama cat de util sau nu iti este. Si asta rezulta din felul in care te „intelegi” cu el, din timbrul sau sonor, sau pur si simplu se potriveste personalitatii sale.