Evolver DSI desktop

evolver

Mi l-am dorit mult. L-am vazut prima oara in aprilie 2009. Pe net. A urmat febra apoi de a vedea toate clipurile si de a citi toate reviewurile cu si despre el.
Apoi am incercat sa-l dau uitarii: am crezut ca e prea scump si prea complicat pentru mine.
Dar m-am inselat.

Printr-o conjunctura benefica de imprejurari, chiar acum, un Evolver Dave Smith Instruments – desktop version este pe masa mea de lucru.
Primul lucru pe care l-am gandit si l-am simtit despre Evolver [chiar daca unii dintre voi veti rade iar altii vor intelege ce vreau sa transmit] este ca Evolver DSI este un sintetizator foarte sexy!
Senzatia pe care o ai cand il tii in mana este aceea ca esti stapan pe situatie, ca ai atins un alt nivel in lucrul cu sintetizatoarele. Iti da prestanta prin legendaritatea numelui creatorului sau. Te simti precum posesorul unui Harley Davidson printre detinatorii de nume comune de motoare!
Cu o carcasa metalica, greu, solid, cu putine butoane si knoburi – dar cu multe functii la vedere prin afisarea lor pe panou, Evolver este precum un Harley Davidson intr-o parcare de motoare.

* Ce il face atat de special fata de altele?

Sunetul. Desi este un sintetizator monofonic, sunetul  generat de cele 2 oscilatoare analog, combinate cu celelalte 2 oscilatoare digitale cu waveuri de la Prophet VS, este net superior. De cea mai buna calitate. Fabricat in SUA. Nu in China, Taiwan sau sub vapor. Poate testat chiar de catre legendarul Dave Smith, creatorul Sequencial Circuits si designerul Prophet 5 si Prophet VS!

Revenind la sunetul oscilatoarelor analog, personal pot spune ca live nu am operat foarte mult cu analog. Insa atunci cand urechea se formeaza cat de cat, iti poti da seama de calitatea unui sintetizator si dintr-o inregistrare. Rareori am mai ascultat un sunet atat de clar si placut fara folosirea de filtre si efecte.
Cele 4 sequencere [cate unul pentru fiecare oscilator] in stil analog a cate 16 pasi fiecare, pot lucra atat independent cat si corelate intre ele.
Fiecare oscilator poate primi o destinatie diferita, astfel putandu-se crea fraze muzicale deosebite.

Nu este greu de programat, dar a trebuit sa citesc manualul de cateva ori ca sa ii inteleg anumite functii. De altfel, am gasit un manual si mai bine realizat, drept pentru care vi-l pun si voua la dispozitie: manual Evolver DSI.

Parti negative? Nu sunt multe:
– absenta unui buton on/off pe modul [m-am vazut nevoit sa-i trag mufa de alimentare din el, ceea ce nu imi place];
– knob-urile rotative endless in trepte. Ceea ce nu e deloc rau pentru sequencer si anumiti parametrii. Dar cand vine vorba de exemplu de suprimarea sau amplificarea unor efecte, trecerea nu este deloc lina si este cam prea evidenta.
– absenta reverbului la capitolul efecte.

In rest, toata stima pentru o cutiuta asa de mica: 4 banci a cate 128 programe editabile [512 in total], fiecare cu posibilitate de stocare a propriei secvente, 1 analog VCa pe fiecare canal cu generator envelope ADSR, 2 low-pass filtre: 1 filtru analog Curtis [wow!] si 2 filtre high-pass digitale 4-pole; 4 LFO fiecare cu: sawtooth, triangle, ramp, pulse si wave-uri aleatorii; efecte: delay digital, dual tunable feedback loops cu Grunge, distortion, glide pe fiecare oscilator in parte.
Se poate programa direct sau via MIDI, cu ajutorul calculatorului.

In acest video nu au fost folosite efecte sau filtre externe, iar prezenta distorsurilor si a white noiseului pe fundal sunt intentionat create.

Nu pot cuprinde in cateva randuri si mi-ar trebui ore de inregistrari pentru a cuprinde cateva dintre posibilitatile de sinteza ale acestui sintetizator.
Ideea este ca in pretul acesta, nu se poate cumpara un synth mai special ca Evolver DSI desktop.

3 comentarii la „Evolver DSI desktop

  • 17 decembrie 2010 la 1:56 am
    Permalink

    Salut
    Ma gandesc de mult sa cumpar evolverul si sint inca nehotarat,motivul principal fiind numarul de knob-uri.
    Totusi pare cumva facut logic si controlul spre parametri pare facil.
    Poti sa-mi spui cum ti se pare tie lucrul asta?
    Adica eu as vrea ,in afara de partea muzicala,sa pot sa ma duc mult pe sunet si foarte repede.
    Se poate folosi in maniera asta mai de live cu usurinta?
    Si inca ceva.
    El are 2 osc analogice dar controlate digital.Vroiam sa stiu parerea ta Vco vs Dco.Stiu ca Dco practic este tot un oscilator analogic dar controlat digital.Am auzit ca totusi un vco ar suna mai bine (mai raw mai ‘analogic’) decat un dco.
    Practic,daca e asa,care e explicatia?
    Ar fi alta granularitate „sonora” la un vco tocmai pt ca nu e controlat de valori mai sricte cum ar fi cele de la dco?

  • 19 decembrie 2010 la 10:21 pm
    Permalink

    Salut Marius.
    As incepe cu parte de live a Evolver-ului. Si pot spune ca este si nu este facut pentru live. Este facut pentru live pentru ca are functiile importante la indemana si pot fi modificate usor. Nu este facut pentru live atata timp cat la schimbarea patch-urilor apar click-uri. Schimbarea patchurilor se face in ordinea lor 1-128, ca si bancile, si nu poti sari direct la un patch. Astfel ca, daca vrei sa-l folosesti la 2 solo-uri consecutive, mai bine nu.
    De asemenea, volumul creste abia de la treapta 3-4 gradat, pana aici, sarind destul de deranjant la volum. Dar asta se poate rezolva cu ajutorul mixerului atata timp cat esti langa el [pentru mine e ok asta].
    Nu inteleg insa ce vrei sa spui cu numarul de knoburi? Prea mare? Prea mic? Eu zic ca e suficient si ca matricea lui e usor accesibila si intuitiva.
    Diferenta dintre oscilatoarele Vco si Dco este ca cele Dco au o acuratete si stabilitate enorma fata de Vco. La oscilatoarele Vco orice schimbare a temepraturii mediului ambiental sau la influenta campurilor electro-magnetice, oscilatoarele se „decalibreaza” si apare acel „out of tune”.
    Iau de exemplu Monotronul care este Vco si, primele zile, foarte incantat fiind de el l-am luat cu mine prin metroul bucurestean. A fost amuzant si nu prea sa constat ca la trecerea prin tunel, la sunatul telefonului si la schimbarea temperaturii, oscilatorul sau o lua razna!
    Desigur, nu vrei lucrul acesta intr-un live unde acesti factori nu pot fi controlati. De aceea [si nu numai], oscilatoarele Dco se ridica deasupra celor Vco. Desigur, in studio, lucrurile vor diferi…si ai vrea sa ai un analog pur 100% [vezi si articolul scris de mine in care faceam o analiza comparativa Evolver – Blofeld – Monotron].
    Un synth analog pur te va incalzi intoteauna pe dinauntru, iar un analog hibrid iti va da siguranta sunetului.
    Pot spune ca pe lista mea se afla in continuare un Mopho keyboard. Si o lista lunga de analogice care nu prea se mai gasesc. Asadar, parerea mea la acest capitol este urmatoarea: spune da synth-urilor Vco in studio, si spune da synth-urilor Dco la live, in medii sensibile. Dar nu spune niciodata nu! 😀
    Concluzionand, Evolverul este un synth excelent, atata timp cat sti cu siguranta la ce vrei sa-l folosesti.
    Alba Ecstasy

  • Pingback: FAQ: Evolver: Vco vs Dco | Alba Ecstasy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.