Blue Sky, Big Blue 2.1

Dupa cum v-am promis saptamanile trecute in cadrul testului de monitoare, am revenit cu articol mai detaliat despre sistemul Blue Sky Big Blue 2.1

Big Blue, de unde si numele, este cel mai mare sistem de monitorizare de la Blue Sky. Facut special pentru camere de mixaj mai mari si pentru cei care au nevoie sa auda TARE! Aspectul dea dreptul impresionat la acest sistem este marimea lui. Acest sistem este chiar MARE, satelitul SAT 12 masurand: 381 x 711 x 423 mm, si cantarind nu mai putin de 42 kg/buc. Blue Sky Big Blue este un sistem 2.1 pe patru cai format din 2 sateliti SAT12 si un subwoofer Sub15 Universal. De retinut ca subwooferul face parte din sistem si nu este o componenta separata. Sistemului i se mai pot adauga trei sateliti, sa devina un sistem 5.1.

SAT 12

BlueSkyBigBlue_01_pair_lSAT 12 de la Blue Sky este un satelit pe 3 cai, tri-amplificat cu o putere de 500 W cu destinatia mid-field. Acesta are un woofer hemisferic de 12”, un driver hemisferic de frecvente medii de 4” cu nivel ultra-jos de distorsiune, si un tweeter de 1” cu diafragma dual-concentrica. Pentru a reduce efectul destructiv de difractie, cei de la Blue Sky au introdus in incinta sistemul numit “Multi-Aperture Acoustic Diffraction Absorber” ce ajuta la mentinerea unui raspuns in frecvente lin in jurul frecventelor medii si inalte, fara a avea nevoie de horn.

SAT 12 este echipat cu un aplificator de 200W “low-distorsion” pentru wooferul de 12”, un amplificator “low-distorsion” tot de 200 W pentru driver-ul de frecvente medii, si un amplificator ce livreaza 100W pentru tweeterul de inalte. Satelitul livreaza fara probleme un sunet clar si precis cu un raspuns in frecvente intre 45Hz si 30kHz +/- 3.0 dB (200Hz to 15kHz +/-1.5dB). SAT 12 are un panou frontal ce contine difuzoarele de medii si inalte care este detasabil. Rolul acestui panou detasabil este de a putea roti pozitia difuzoarelor de medii si inalte pentru a fi folosit atat in pozitie verticala cat si in pozitie orizontala fara a pierde din precizia imaginii. Panoul spate al SAT 12 contine doua intrari balansate complet independente cu conectori XLR. Intrarea principala este destinata operari standard de 80Hz iar a doua pentru uzul traditional impreuna cu sub-ul.

BlueSkyBigBlue back

Fotografie din spate ca sa va puteti face o imagine in functie de marimea conectorului XLR.

Panoul spate deasemenea mai are si controale pentru folosinta “full space” sau “half space”, impreuna cu controale individuale pentru HF, MF, si LF si deasemenea control pentru diferite setari de gain.

Sub 15 Universal

BlueSky_Sub15uni_2Sub 15 Universal este o incinta sigilata cu difuzor de 15” directionat in fata cu difuzor “long-throw” cu o cursa de aproximativ 6cm. Acest cabinet este construit din MDF cu pereti grosi de 1.85 cm, exact ca la SAT 12. Masoara 525 x 525 x 450 mm, si cantareste aproximativ 57 kg. Acest sistem, ma repet dupa cum si numele, este un sistem mare si greu, si e nevoie de doi oameni pt a fi despachetat si manipulat.

Una din caracteristicile unice ale Sub-ului este o functie de schimbare a frecventelor joase, de la 30Hz la 200Hz +/- 3dBsau in “modul LF extins” de la 20Hz la 200Hz +/- 3dB. Modul extins este ideal pentru camere mari care nu exercita fenomenul de gain de camera al spatiilor mici.

Puterea nominala a acestui sub este de 1000W la 4 Ohm.

Sunet:

Prima impresie la ascultarea acestui sistem a fost ca au un raspuns foarte precis si lin, fara coloratura sau rezonante. Tind sa sune putin fara bass (testate fara sub) ceea ce era putin surprinzator avand in vedere dimensiunile satelitilor, dar totusi confirma specificatiile din manual legate de raspunsul in frecvente. Ignorand pentru un moment aspectul basului, claritatea si rezolutia frecventelor medii si inalte era putin de speriat. Orice imperfectiune sonica si orice greseala a instrumentistului erau redate fara mila, exact cum ar trebui sa se comporte niste monitoare adevarate. Si la fel, orice material bine realizat si pus la punct era redat in toata splendoarea lui. Neutralitatea si precizia sunetului acestui set este excelenta, permitandu-va sa auziti in profunzimea oricarui mix, oricat de complex, cu usurinta. Deasemenea imaginea stereo este foarte buna, cu imagine fata-spate si stanga-dreapta desavarsita.

Dupa montarea sub-ului tot sunetul devena mai plin si complet. La un sistem 2.1 este foarte usor sa dezechilibrezi raspunsul in frecvente cu consecinte drastice in procesul de mixare. De aceea cei de la Blue Sky ofera instructiuni precise de aliniere a sub-ului impreuna cu niste fisiere de test care va usureaza foarte mult munca si va asigura o instalare corecta. Sub-ul reduce considerabil “volumul de munca” al satelitului, permitand-ui o spatialitate si mai mare in sunet. Nu este neobisnuit la subwoofer-ele ieftine sa genereze nivele mari de distorsiune, si in felul acesta beneficile extinderii in joase genereaza reduceri de calitate in sectiunea mid-range. Acest lucru cu siguranta nu s-a simtit aici.

Big_Blue

Per total acest sistem cu siguranta este unu facut sa impresioneze. La fel ca la sistemele mici punctul forte este acuratetea si precizia cu foarte mult detaliu, dar ca acest sistem sa dea tot ce e mai bun din el este cu siguranta nevoie de tratament acustic adecvat, in special ca are si extensia in frecventele joase cand sunt folosite cu subwoofer. Acesta este fara indoiala un sistem profesional de monitorizare, dupa cum si pretul indica, si este foarte indicat mastering-ului, mixajului si post productiei serioase.

Mai multe informatii puteti gasi pe site-ul producatorului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.