Un calculator silentios
Desi la ora actuala nu exista studii care sa demonstreze posibilitatea deteriorarii auzului in urma supraexpunerii la zgomotul cauzat de catre calculatoare, exista o serie de studii care teoretizeaza o serie de efecte secundare neplacute, in principiu de ordin psihologic. Teoria principala se bazeaza pe faptul ca zgomotul constant de nivel scazut iti poate afecta abilitatea de concentrare pe termen scurt, precum si cauza probleme de sanatate pe termen lung. Teoria mea, legata strict de domeniul audio, se bazeaza pe nivelul daunator de ridicat al tensiunii arteriale a inginerului de sunet in momentul in care aude nivelul de zgomot audibil de pe inregistrarea vocala/de chitara acustica, in special dupa aplicarea de compresie (in astfel de situatii am remarcat o sansa ridicata de a folosi cuvinte deloc adecvate statutului de inginer de sunet). Luand in considerare faptul ca deja am facut o serie de recomandari legate de izolarea fonica a salii de inregistrare, voi trece la metode de eliminare a zgomotului din interiorul sau, respectiv a PC-ului. Voi porni de la premiza ca PC-ul (fara MAC-uri, va rog!) dedicat inregistrarilor va fi utilizat strict in aceasta directie. Asadar…
Placa grafica
Tinde sa fie cea mai zgomotoasa dintre componentele calculatorului, datorita ventilatorului de dimensiuni foarte mici si care functioneaza la o turatie ridicata. Luand in considerare faptul ca un calculator dedicat procesarii audio NU necesita nici pe aproape puterea de procesare grafica disponibila nici macar pe cele mai ieftine placi disponibile pe piata, recomandarea mea este urmatoarea: alege cea mai ieftina placa grafica, dar care sa aibe sistemul de racire PASIV (adica fara ventilator). Asta in cazul in care nu exista un chipset grafic integrat in placa de baza, pe care il poti utiliza fara probleme. Problema rezolvata – trecem la placa de baza.
Placa de baza
Un subiect considerabil mai spinos decat cel legat de placa grafica. Aceeasi problema poate aparea – o buna parte din placile de baza actuale “beneficiaza” de un sistem de racire al north/southbridge-ului bazat pe un cooler, deasemenea folosit la un numar de turatii ridicate, implicit la un nivel de zgomot intolerabil.
Din pacate, aici nu pot face recomandarea de a alege cea mai ieftina varianta adecvata procesorului pe care vreti sa il utilizati. Sistemul de racire pasiv este important, dar mai importanta este alegerea unei placi de baza care sa fie stabila si sa aiba posibilitatile de care aveti nevoie: chipset Firewire integrat de la Texas Instruments, numarul de sloturi PCI/PCI-Express de care aveti nevoie, samd. Nu pot face recomandari directe in acest domeniul, nemaifacand vreun upgrade semnificativ PC-ului propriu in ultima vreme.
Sursa
In general, cel de-al treilea vinovat in cazul calculatoarelor “generatoare” de zgomot. Primul aspect de luat in considerare este alegerea unei surse cu o putere apropiata de consumul MAXIM pe care il poate avea sistemul in cauza – in principiu, chiar si la un sistem dedicat procesarii audio supraincarcat (3 hard-disk-uri, toate slot-urile PCI pline, procesor de ultima ora si consum ridicat, o placa grafica mai puternica, 3 ventilatoare, sursa invechita de folosinta non-stop la putere ridicata, samd) NU va depasi vreodata 450-500W. Pentru a face un calcul propriu, va recomand un site (care mi se pare ca umfla totusi un pic rezultatele, dar sa zicem ca este mai sigur sa gresim in plus, decat in minus):
Link Calculator
Motivul alegerii unei surse cu putere maxima apropiata de cea consumata in mod curent este urmatorul: orice sursa are o curba de eficienta – in functie de consumul efectiv, ea are o anumita eficienta (diferenta dintre puterea oferita calculatorului si cea “pierduta”, care se transforma in caldura si ulterior in turatii mai ridicate ale ventilatoarelor, implicit in zgomot). La mare parte din ele 70-80% din puterea maxima oferita este punctul de maxima eficienta – cu mentiunea ca trebuie sa achizitionati o sursa de calitate pentru a putea avea incredere in cifrele oferite de catre producator. Mie personal mi se pare suficienta o putere maxima de 400-450W.
Un alt aspect important este sistemul sau de racire, care este indicat sa beneficieze de un ventilator de 120mm sau macar de 92mm, controlat din punct de vedere termic – adica numarul de rotatii sa fie direct proportional cu consumul calculatorului, nu sa fie cel maxim, indiferent daca este nevoie de nivelul respectiv de racire sau nu.
Cateva sugestii, bazate pe experienta proprie; toate sunt produse Seasonic, in diferite variante OEM sau in mod direct:
Mentionez ca se gasesc surse Seasonic cu aceleasi specificatii ca si box-set-urile antementionate, dar in varianta OEM, de culoare gri, cu cablurile putin mai scurte si mai modeste, dar la un pret considerabil mai redus decat cele retail.
Carcasa
Este indicata achizitionarea unei carcase spatioase (midi-tower, macar), pentru a putea aranja fara probleme si componentele prin ea. Un alt aspect important este prezenta intake-urilor pentru ventilatoare de mari dimensiuni – 120mm este sugestia mea evidenta.
Voi da un exemplu de sursa care mi se pare chiar simpatica, la ora actuala – midi-tower, intake-uri pentru ventilatoare de 120mm si 140mm, vine si cu 2 ventilatoare (rezonabil de silentioase, sa zicem, la turatie minima):
Eu personal as proceda in felul urmator pentru a o transforma pe cat posibil intr-o carcasa silentioasa:
– as achizitiona 2 ventilatoare silentioase de 120mm si turatie redusa, unul pus in fata (pentru racirea hard-disk-urilor, si stabilirea unui airflow cat de cat coerent) si unul in spate:
– as bloca intake-ul lateral; in general este destinat racirii suplimentare a unor placi grafice monstruoase, de care nu avem nevoie pentru audio; suplimentar, poate strica airflow-ul corect (fata->spate) pe care ni-l dorim
– as aprecia nivelul de zgomot produs de catre ventilatorul superior de 140mm, si l-as inlocui sau l-as elimina, blocand calea respectiva de acces, in acest caz; e perfect posibil sa nu fie strict necesar racirii sistemului in cauza
– as aranja cablurile cu ajutorul “soriceilor” pentru un airflow cat mai bun:
– as lipi o serie de bureti fonoabsorbanti pentru atenuarea rezonantelor inerente carcasei; pe lateral, partea superioara, samd:
Varianta (posibil) cea mai simpla
Muta calculatorul in alta camera, sau intr-un dulap (cu posibilitati de ventilatie!). Singura problema efectiva este legata de lungimea maxima a cablurilor:
– cele Firewire au lungime maxima permisa de catre protocol de 4.5m; mentionez ca in cazul folosirii cablurilor de slaba calitate si a echipamentelor cu rata mare de transfer, aceasta distanta poate scadea (am avut un mixer digital care nu functiona nicicum cu lungimi de cablu de peste 3m sau cu cablu de 1m de slaba calitate)
– cele USB v1.1 au lungime maxima de 3m, cele USB v2.0 de 5m; aveti posibilitatea de prelungire cu ajutorul hub-urilor alimentate
– 10-15m de cablu VGA nu va pune nici o problema, daca acesta este de calitate
Varianta cea mai ieftina
Daca ai deja sistemul suficient de silentios (sau nu ai posibilitatea de customizare sau mutare a calculatorului), dar doresti sa mai avansezi in directia linistii, ai mai jos cateva sfaturi:
– aseaza-l pe un covor gros; diferenta dintre asezarea pe parchet si covor este perfect sesizabila, in experienta mea
– pune-l in spatele biroului, sau sub el
– monteaza cateva absorbante acustice (mobile sau nu) in jurul sau; in cazul pozitionarii sub birou, lipirea a 2 absorbante de vata minerala de 5mm si densitate medie in jurul va fi extrem de utila, eliminand din sunetul reflectat de catre birou
Sper ca aceste sfaturi sa va fie de folos, si asteptam comentariile sau sugestiile voastre asupra acestui subiect.
Mihai Toma
Salut.
Nu crezi ca folosind un laptop ai scapa din start de toate cheltuielile astea suplimentare ?
Mie-mi plac laptopurile (de cativa ani numai laptop folosesc pentru tot ce inseamna lucru pe calculator). Dar dupa parerea mea si un laptop e zgomotos cand procesorul ruleaza la sarcina mare.
Macbook Pro-u meu 2.4 Core2Duo îi cel mai silentios laptop pe care l-am auzit până acum, mai silentios chiar decât PowerBookurile G4.
Laptop PC silentios nu prea am auzit, am un i7 care suflă greu de tot, de-asta mă si tem să-mi iau un Macbook Pro mai nou.
De acord cu Omu.
Am MacBook PRO core2duo de 2.2 ghz si de cand am trecut pe OSX si Mac, rata firelor albe de par s-a diminuat considerabil 😀
Nu mai zic de portabilitate, durata de viata a bateriei, „bootare” instant, no blue screens si alte 1000 de alte plusuri.
Laptopurile PC de clasa inalta sunt mai okay dupa parerea mea. De cand al meu are WIN7 nu am probleme deloc. Restart dar o data la 3-4 saptamani. Asta doar din cauza ca nu am dezactivat automatic update-ul. Si practic acesta mi-a ramas singura sansa sa mai pot injura incluzand in propozitia cuvantul Microsoft.
La problema zgomotului ma refeream personal.
Cumpararea unui laptop nu inseamna rezolvarea problemelor.
Spre exemplu, un laptop are mai multe sanse sa fie avariat, din cauza unui simplu accident (cade jos de undeva) sau doar pentru simplul fapt ca lucrurile se strica, si poti pierde date (ma refer la melodii la care probabil ai lucrat o perioada buna).
In plus, mai vine vorba despre putere. Stiu ca uni nu isi fac probleme in privinta banilor si pot lua MacBook (spre exemplu), dar daca iti faci un Desktop PC custom-made poti sa iesi la jumatate din pretul unui laptop PC si la dublul puterii.
Spre exemplu, eu lucru cu Reason, si desi am Dual Core 2.0 Ghz si 4gb RAM la laptop, daca pun, sa zicem 50 Thor-uri, fiecare cu toate 3 oscilatoarele setate pe ceva si cel putin un filtru in efect, si dau play la toate simultan, merge 3-4 secunde pana urca DSP Monitor la maxim dupa care „Computer too slow to play song”.
Legat de accidente, exact ăsta-i motivu pentru care îmi cumpăr numai Mac (metalice, evident). PowerBook-u l-am scăpat pe jos de vreo 4 ori, iar MBPro-u de vreo 2 (ultima fiind destul de serioasă (spargerea sticlei protectoare din fata ecranului) si ambele functionează fără probleme. Vaio s-ar fi spart din prima, cu sigurantă.
Un hard-disc Caviar Blue 500Gb SATA cum poate fi izolat fonic? Am antifonat toata carcasa, am pus o sursa silent cu ventilator de 140mm, placa video are racire pasiva, placa de baza si racire procesor sunt supersilentioase, singurul zgomot il produce hard-disc-ul care scoate un carait f. suparator. M-am gandir sa pun distantieri intre HDD si carcasa.
Cum rezolv aceasta problema?
cand il pornesc calculatorul e totul ok,se aude un zgomot fin ,DARRRR dupa o perioada de aprox 1 ora zgomotul se amplifica si devine uneori foarte tare.care sa fie cauza?
l-am curatat de praf,nu a intervenit nici o modificare si totusi ,dupa aprox o ora se aude un suierat intens
salut. cu toate ca nu am nici o treaba cu sunetul (sunt editor imagine) (am ajuns pe site-ul asta cautand imbunatatiri ale acusticii) referitor la zgomotul calc. , pot spune cum am procedat eu. am avut mare bulan mare , ca am putut pune unitatea intr-o camera diferita , si prin niste gauri de doza de priza (pe care le-am dezafectat ca prize) am tras toate cablurile de care aveam nevoie. si gata problem solved . 😀 pana la camera in care e calc sunt 2 usi. (sa zicem ca e un perete in T ) (si evident doza astupata si antifonata) e adevarat ca m-au costat cablurile , destul de mult. chiar daca folosesc rar portul iee1394 , pt captura video de pe minidv, (pt ca acum totul e tras pe sd-uri) am pus un cablu de 2 metri, si merge fara pb. pt video am 2xhdmi de 6 metri , si un vga de 15 metri pt previzionare pe tvlcd. cu sunetul la mine nu a fost cine stie ce pb , pt ca eu lucrez „cu materialul clientului” 😀 deci o chiftea de mixer si 2 monitoare berghenbier amplificate , sunt de ajuns pt problem solved. dar galagia de calculator , era chiar o problema , la rendere , se tureaza totul in forja / blana , si efectiv o luam cu capu’ cand imi fluierau toate alea in cap. coolerele de la sursa , coolerele de la proc (buldozer 8 core) , coolerele de la ram (dominator 4×8-32Gb) coolerele de la 6 hardiscuri , pt ca la video e nebunie cu spatiul pe hard consumat… rendere , preview-uri , materiale brute , toate pe harduri separate , pt ca altfel merge ediatrea ca pe un pentium1 … mda. nu mai spun de placile video in bridge… deci galagie mare 🙂 asadar , i-am facut vant , sa plece in alta camera , sa nu mai stea cu mine , pt ca efectiv la nivele mici de sunet pe audio , se auzea unitatea la acelasi nivel cu ce ascultam. era aproape imposibil sa ma concentrez. ca o imbunatatire (am lasat 3 perechi de utp, trase prin gaurica, dar ne cuplate la nimic) as vrea sa imi leg 4 firicele la butonul de power si butonul de reset. singurele „deplasari” le fac doar daca trebuie sa bag sau sa scot ceva din unitatea optica 😀 (norocul meu este ca ma pricep la electronica , si mi-am facut singur anumite cabluri sau cablaje la mixer(e) am o nisa atasata pe perete , cu toate mufele de care am nev. ) in rest tastatura /mouse merge perfect si pe wireless si pe cablu clasic ps2 si pe usb , la 4 metrii fara probleme. (nu imi venea sa cred ca imi aud respiratia si cum misc mouse-ul pe masa, dupa „mutare” )(camera de montaj , este antifonata minimal, cu ceva mocheta si cateva placi cu „tzurtzuri” 😀 ) va salut si va doresc un studio „silentios” 😀