Cel mai nou sintetizator Novation: Ultranova [video]
UltraNova este cel mai nou sintetizator de la Novation din gama „Nova”. Are cuprins in body-ul sau compact pachetul masiv de sunete Nova si un vocoder.
Un nou sistem performant „Touch sense” da control deplin al sintetizatorului – noi modalitati noi de a canta, crea sau interpreta fiind doar la o atingere distanta.
Ultranova este un sintetizator cu modelare analog din seria NOVA, cu un puternic procesor de efecte. Ultranova este o singura parte a legendarului sintetizator Supernova II, dar imbunatatit cu cele mai noi tehnologii. Nova insa nu se opreste aici ci a adaugat alte noi features precum: filtre puternice, editor software, sinteza wavetable si noul mod de lucru „touch sense”.
Pare o buna alternativa la Virus TI-uri, desi nu prea gasesc nimic de pret
Avantajul evident asupra TI-ului este portabilitatea. Am asteptat mult să văd cum Access si Waldorf au ignorat acest aspect. Oricât de mic ar fi un synth, dacă trebe băgat în priză nu prea e portabil.
Comentariul ar fi că USB are deobicei lătime de bandă mică si latentă mare (vezi TI), firewire ar fi mult mai adecvat pt audio. Dacă ar fi USB 2 da, însă nu zice nicăieri asta deci deduc că-i USB 1 (implicit e posibil să nu permită mai sus de 48kHz).
Doar 300 de preseturi din fabrică plus 200 pozitii libere pt user este mult prea putin la capitolul memorie (1024 ar fi mai de actualitate, memoriile flash sînt ridicol de ieftine).
Monotimbralitatea este alt punct slab al sculei.
Să sperăm că totusi motorul sintetizatorului este actualizat si că nu avem doar o variantă reambalată a lui Nova/Supernova.
Pretul pare să fie în jur de 700$ deci probabil în zona 500e, ceea ce înseamnă un pret bun pt o clapă portabilă cu motor de sinteză si placă audio.
Pare un synth simpatic, dar as dori sa-l simt sub degete si sa-l aud pe bune.
Imi place ca are 3 octave, si vocoder, si un synth engine cu 3 oscilatoare etc…
Pentru mine portabilitatea inseamna sa nu ocupe mult loc in portbagaj. De aceea folosesc live pe langa Quasimidi Raven si un Novation X-Station 25 si sunt multumit cu el. Are si acela 3 osc-uri, 3 env generators, 2 LFO etc… este o placere sa lucrezi cu el. Cred acelasi lucru si despre Ultranova.
Monotimbralitatea live de cele mai multe ori nu este un impediment dar in studio intr-adevar as dori sa fie multitimbral. X stationul are 200 preseturi peste care poti salva propriile sounduri. Sincer sa ne gandim, cate pachuri folosim de obicei de pe un synth, e de ordinul zecilor si nu de sutelor, dar e bine sa ai sounduri in rezerva, poate te inspira candva.
Eu pur si simplu renunt la acele pachuri care nu-mi plac, sau editez cele care imi plac.
Cred ca Ultranova cu specificatiile sale isi merita banii…
Singurul lucru care mi-ar placea, e sa aiba mai multe fadere si butoane rotative pentru editare mai usoara si sa nu te plimbi ca chiorul prin meniuri ascunse… dar la pretul acesta nu poate sa aiba de toate.
Ultranova este deja pe piata? In magazinele virtuale pe care de obicei le vizitez nu l-am vazut.
O zi buna tuturor!
Doar dpdv al dinamicii si versatilitatea sunetului Novation este inca departe de Access. Virusul suna mult mai convingator.
Anglia (1992) vs Germania (1997) 😀
Ce-ar fi daca ar face Access Virus GmbH un analog pur si nu VA-uri? Ar mai fi atat de buni?!
Novation se adreseaza foarte mult trupelor englezesti, traditionalistilor englezi – drept pentru care vanzarile lor exceleaza in zona.
Mai cumpara cei cu bugete reduse dar care vor sa aiba un VA pe langa ei la un pret acceptabil (desi Novation a crescut preturile in ultimul an si jumatate). Au crescut insa si mult cu controlerele lor noi (launchpad, diceroll etc) si impreuna cu Ableton – care are o acaparare a pietii din ce in ce mai mare intre muzicieni.
Fiind primul synth al meu, Novation are pentru mine o savoare aparte, iar cu XioSynth m-am inteles chiar bine.
Cand alegi un synth, trebuie sa-l alegi sa fie pe masura ta 😉
Nu de multe ori, muzicieni cu nume mari au preferat synthuri simple in locul celor de renume, doar pentru ca pentru ei creativitatea a contat mai mult decat unele functii suplimentare.
Parerile sunt impartite, desigur. La fel si optiunile.
Comparatiile, cand vine vorba de intimitatea personala a alegerii, sunt in plus.
Cu toate acestea, o Stradivarius intotdeauna va suna divin fata de orice alta vioara 😉 ; si orice violonist si-ar dori o Stradivarius, nu pentru nume, ci pentru timbrul ei aparte.
UltraNova arata bine, nu pot sa zic nimic altceva mai mult; functii precum touch sense pot deveni o pacoste uneori, precum si multele optiuni de modelare a sunetului (intalnite in general la VA, VST) care iti pot reteza creativitatea, daca nu stii sa te opresti la un sunet.
S-auzim numai bine!
ae
„Ce-ar fi daca ar face Access Virus GmbH un analog pur si nu VA-uri? Ar mai fi atat de buni?!”
– Replica: Ce ar fi daca Porsche ar face tractoare. Ar mai fi atat de buni?
Dar de tractoare Lamborghini ai auzit? Ca exista! Si chiar sunt tari. 🙂
„Nu de multe ori, muzicieni cu nume mari au preferat synthuri simple in locul celor de renume, doar pentru ca pentru ei creativitatea a contat mai mult decat unele functii suplimentare.”
Asa este, dar eu vorbesc de sound si nu de functii. Si despre modele Novation recente si nu despre noul UltraNova. La functii Virusul e mult mai complex oricum. Sa faci ceva complicat e foarte simplu. Oricum despre simplitate cred ca doar in cazul Xio, X-Station si UltraNova putem vorbi. SuperNova a fost si el complex. Pe de alta parte UltraNova are total alta destinatie decat Virusul.
Despre cum cumpara muzicienii si cat de intemeiata (sau nu) este motivul unor alegeri mi se pare ca este o tema subiectiva. Eu atata as adauga ca viata de muzician, chiar si unul cunoscut nu inseamna neaparat ca ai resursele materiale necesare sa iti cumperi cel mai bun synth. Si din pacate situatia asta doar se agraveaza 🙁
Apropo: v-ati uitat sau ati participat la licitatia de vanzare a sculelor de la Nine Inch Nails?
Stradivarius: nicidecum nu as zice ca Virusul e Stradivarius printre VA-uri. Un renume de genul acesta poate se castiga cu timpul. Iar un VA nu este si nici nu va fi un instrument cu suflet, precum un instrument acustic.
Sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimica cu Novation: cunosc modelele lor de synthuri mai recente, si i-am admirat cand au fost primii care au scos pe piata VA-uri cu un raport de calitate/pret atat de excelent. Si nu inteleg de ce au oprit productia.
Iar UltraNova pare sa aiba potentialul sa devina clasic si el pe candva in viitor. Si e foarte probabil ca si soundul lui sa fie foarte bun. Mai ales daca l-au facut monotimbral. Astept sa il pot incerca.
Intrebarea mea cum daca Access ar face si analog blablabla, era o intrebare retorica, nu una peiorativa.
Doar atat am avut de adaugat.
Deci, l-o cumpărat cineva?