Stealth Pedal de la IK Multimedia, interfata audio USB si controller AmpliTube

Acest articol este o traducere, articolul original il gasiti la Harmony Central.

Cei de la IK Multimedia au avut o idee inspirata cand au creat Stealth Pedal. Acesta combina foarte bine functiile unei interfete audio pe usb cu o pedala de expresie programabila,  ideal pentru chitaristi, basisti, clapari pentru control “fara maini” asupra variantei de AmpliTube folosita. IK Multimedia deja ofera publicului controlerul de varf complet StompIO, dar Stealth Pedal este simpla compacta si la un pret accesibil ofera posibilitatea oricarui chitarist sa isi  controleze ApmpliTube-ul.

Pachetul Stealth Pedal consta in pedala in sine plus o gama de aplicatii software:

  • Amplitube X-Gear (programul de baza care gazduieste celelalte module Powered by Amplitube)
  • Amplitube2 live,
  • Ampeg SVX UNO,
  • Sonoma Wire Riff Works T4,
  • Sonic Reality AmpliGrooves, si AmpliTube Metal( pentrut o perioada limitata).

De asemenea, pachetul mai contine un cablu USB pentru a conecta si a alimenta pedala de/la un computer. Varianta Deluxe contine o versiune completa a AmpliTube 2 si Ampeg SVX, plus AmpliTube Metal(de asemena pentru perioada limitata).

Stealth Pedal este un sistem, un hibrid software cu hardware deci utilizand-o implica si folosirea unui computer.

Stealth pedal

In viziunea IK Multimedia, Stealth Pedal vine prezentata in 3 scenarii:

  • in studio folosind boxe stereo de monitorizare pentru iesire/redare
  • pe scena unde boxele de monitorizare vor fi inlocuite de un combo de chitara
  • pe drum unde nu e nevoie doar de chitara, casti si un laptop

De retinut ca Stealth Pedal are 2 functii principale si anume: interfata audio care converteste semnalul analogic in semnal digital (AD/DA) si un controler pentru software unde pedala in sine si switch-ul pot schimba parametri din software.

Pedala

Stealth Pedal este o pedala tip wah construita din materiale durabile continand pedala in sine, un switch in varf si o sumedenie de intrari si iesiri pe panourile laterale:

  • 2 intrari de instrument in care pot intra 2 instrumente simultan (sau un instrument stereo ca o clapa de ex care are iesiri separate pentru dreapta si stanga),
  • 2 iesiri de ¼  (D/S balansat/nebalansat),
  • 1 iesire 1/8  de casti,
  • 1 mufa usb,
  • 2 mufe jack pentru pedale aditionale de expresie si footswitch.

stealtsh_pedal_connections_diagrammstealtsh_pedal_under

Pentru a indica  statusul/usb/audio Stealth Pedal este dotat cu 3 leduri si cu un buton rotativ pentru controlul volumului general. Pe partea inferioara pedala are inscriptionata in dreptul fiecarei mufe functia ei aferenta. Pedala se poate folosi singura sau cu toate mufele conectate la instrumente, controlere externe, sau destinatii de iesire (mixer, monitoare, casti etc.).

stealtsh_pedal_connections

stealtsh_pedal_connections2Pedala functioneaza perfect chiar si incarcata la maxim. La testarea ei nu am intalnit caderi de sunet nici “pop-uri” in sunet. Intrarile sunt optimizate pentru chitara si furnizeaza semnal audio de 24 de biti catre computer.

Modul stand-alone

Desi AmpliTube se poate folosi cu orice gazda DAW, din motive subiective  pentru testul de fata am ales X-Gear si AmpliTube2 Live. La pornirea X-Gear, sistemul a recunoscut automat Stealth Pedal ca si conectata si automat a fost preselectata ca si interfata implicita, eliminand nevoia pentru setari si configurari aditionale.

La inceput, fara ajustari din partea utilizatorului, pedala va controla implicit primul efect din lantul de efecte. Prin alegerea pedalei de wah, Stealth Pedal va prelua controlul in intregime asupra efectului, inclusiv a switchului din varf, activand sau deactivand circuitul de wah.

Pentru a creea o configuratie  in X-Gear sau AmpliTube2 Live trebuie doar sa accesati un meniu din campul de preseturi care va prezinta meniuri si submeniuri aditionale ale modulelor AmpliTube instalate. Pentru inceput am ales modulul AmpliTube 2 Uno si automat a aparut ecranul din imaginea de mai jos:

05 Fig. 1

Am rotit putin de butoane cu mouse-ul sa ma asigur ca aud sunetele si ca se si modifica in functie de miscarile mele. Nota: Va rog sa observati casuta neagra cu litere rosii  din dreapta sus a ecranului in care ma anunta ca Stealth Pedal-ul este conectat si este selectat ca si interfata.

Dand click pe butonul setup din dreptul casutei cu Stealth Pedal  se deschide o noua fereastra prezentata mai jos:

06 Fig. 2

Acum ajungem la esenta  integrari dintre hardware care este Stealth Pedal cu partea de software care este AmpliTube. Observati desfasurarea de pe ecran, icoanele din stanga reprezinta switch-urile disponibile: doua pedale deasupra plus cele 3 switch-uri mai jos. In coloana din dreapta lor aveti reprezentate indicatoarele de valoare ale pedalelor si 3 leduri indicatoare de status ale celor 3 switch-uri.

In cea de a 3 -a coloana apar meniurile si submeniurile cu care se vor putea atribui parametri necesari. In imaginea din Fig. 2 puteti observa meniurile extinse. In majoritatea meniurilor din dreapta se gasesc toti parametri care vor putea fi atribuiti oricarui controler (2 pedale + 3 switch-uri, Fig. 2) si anume: gain, bass, medii, inalte, prezenta, reverb, volum, eq, si amplificare de putere.

Asta inseamna ca lucrand cu pedala Stealth Pedal mareste sau scade volumul de gain din ton. Daca ati avea o pedala aditionala urmatoarea conectare ar fi in mod normal controlul de volum pe pedala respectiva. Binenteles ca acesti parametri pot fi schimbati oricand si va puteti selecta oricare din parametri din meniu.

Pentru un test scurt am selectat cu  footswitch -ul  selectia Amp Model de pe panoul principal pentru a-mi ingadui sa schimb instantaneu de la EL84 la 6L6. Incercati asta cu un amplificator adevarat…

Moduri de lucru

Versatilitatea pedalei Stealth Pedal devine evidenta doar atunci cand ati ajuns  sa controlati stompboxuri. AmpliTube2 va ofera 10 stompbox-uri din care sa alegeti, inclusiv 2 pedale (wah si volum).In figura alaturata putei  vedea un exemplu de configuratie destul de des folosit de muzicieni:

07 Fig. 3

Pentru a configura aceste stompbox-uri pentru Stealth Pedal, va trebui sa incercam sa plasam variabilele in timp real cum ar fi wah, volum, rata vibrato pe pedale in timp ce functile de on/off sau bypass sa le atribuim pe switch-uri. Pentru o mai mare versatilitate Stealth Pedal va permite sa amestecati aceste functii dupa placul dumneavosatra.

In iamginea urmatoare veti vedea o configuratie de baza in care vom folosi 2 pedale si 2 switch-uri:

08 Fig. 4

Implicit programul atribuie wah-ul la Stealth Pedal si volumul la pedala de expresie aditionala. In acest timp pe pedala externa cu switch-uri se pot desemna pedalele de compressor si overdrive sau orice combinatie care va reprezinta.

Aceasta e o emulare classica de “stompbox mode”:control in timp real al wah-ului si volumului si a switch-urilor de on/of ale pedalelor ca si cum am avea o versiune hardware a celor de pe ecran.

La pasul ce urmeaza putem sa ne dam seama de potentialul si versatilitatea Stealth Pedal.

Pe switch-urile externe care pana acuma controlau pedalele de overdrive si de compressor se pot desemna “preset up” si “preset down”. Acestea emuleaza un mod “bank/program”exact ca la un procesor de efecte, oferind posibilitatea selectarii a mai multe preseturi cu mai multe tonuri diferite.

Ex: Se pregatesc 3 preseturi diferite ,unu crunchy pentru ritm, al doilea de lead pentru solo iar al treilea de clean cu mai multe efecte, avand posibilitatea trecerii peste toate trei doar cu switch-ruile aditionale.E incredibil in cate moduri se poate folosi aceasta configuratie pentrut a controla Amplitube-ul de la modul stompbox la modul bank/program etc.

Aplicatii avansate pentru Stealth Pedal

In afara faptului ca se poate lucra in acele 2 moduri, de stombox separat si multiefect exista un al treilea mod de operare al cu Stealth Pedal.  Acesta este modul in care se iau una sau doua pedale stompbox si se atribuie butoanele de control catre Stealth Pedal si switch-urile externe.

Abordarea de mai sus are cel mai mult sens mai ales cand se lucreaza  cu un efect complex (cu multe butoane de control) si se poate beneficia si de manipulare in timp real a tuturor parametrilor efectului (ex sincronizarea tempoului la un delay sau tremolo).

Pedala Chorus 1 din AmpliTube este un bun exemplu de efect versatil care s-ar potrivi aplicatiei mai sus mentionate. Pentru a face o mica prezentare a unei situatii in care sar folosi modul de lucru mentionat am luat o pedala de chorus Chorus1.

Parametri level si chorus i-am setat sa se potrivesca cu piesa. Pentru vibrato am vrut sa am control in timp real asa ca am atribuit  profunzimea catre Stealth Pedal si rata pentru pedala externa .Controlul bypass a fost desemnat  pe switch-ul extern 1 si controlul mode (chorus/vibrato)  switch-ului extern 2. Acum puteam sa controlez chorus 1 un urmatorul fel

  1. Selectez daca pedala este pornita sau oprita (switch-ul1 pentru bypass/efect)
  2. Comut intre vibrato sau chorus (switchul 2 extern pentru functia mode)
  3. Control asupra profunzimi vibratoului in timp real(stealth pedal)
  4. Control asupra ratei vibrato-ului in timp real (pedala externa)

Cu ajutorul lui Stealth Pedal aveti posibilitatea sa ajustati valorile fiecarui buton de reglaj,  ceva ce practic nu se poate face in timp ce cantati pe o varianta de hardware. E un lucru bun sa ai multe stompbox-uri cu multe controale pentru o varietate de tonuri, dar daca nu le poti folosi in timp real sunt de o utilitate limitata.

Stealth Pedal depaseste asta, permitandu-va control de functii chiar si intr-un DAW atat pe scena cat si in sala de repetitii sau acasa.

In figura alaturata aveti ilustrat exemplul de mai sus.

11 Fig. 5

Contrar functilor normale, Stealth Pedal va permite sa folositi o pedala in multe forme. Puteti sa porniti sau sa opriti un switch sau sa comutati de la pozitia minima la pozitia maxima asta permitandu-va nu numai control deplin in timp real ci totodata va va oferi posibilitatea schimbarii tonului in functie de dorinte chiar in timpul cantarii. Deznodamantul este ca cele cinci controale ale Stealth Pedal pot fi atribuite la orice parametri dintr-un stompbox, amplificator, sau efect de rack.

Concluzie:

Logica Stealth Pedal este foarte buna. In loc sa avem doar o interfata simpla care numai digitalizeaza semnalul chitarei, Stealh Pedal grupeaza aceasta functie cu o pedala desemnabila de wah sau expresie oferindu-va doua functii vitale intr-una singura. Pe langa acestea,  unitatea Stealth Pedal este ideala ca punct de intrare in AmpliTube, permitandu-va sa controlati in multe moduri unul dintre cele mai complete si bune sisteme de emulare software de amplificatoare si efecte.

Pentru control in timp real printr-o pedala de tip wah, Stealth Pedal ofera una din cele mai usoare, ieftine si puternice solutii pentru a controla deplin sound-ului dvs.

www.ikmultimedia.com

Pentru detalii despre achizitionarea Stealh Pedal va rugam sa va adresati la: soundcreation.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.