Soft original sau piratat ?? Asta e intrebarea…
Cati dintre noi nu au in home studio-ul lor sau in studio-ul profesional cel putin unu sau mai multe softuri piratate. Ori DAW-uri, ori plugin-uri ori toate impreuna. Noi stim ca mai exista si exceptii si sunt producatori care au o mare parte, sau daca nu toate softurile cu licenta, dar nu stim cu siguranta in ce masura sunt acestia.
Realitatea este ca aproape 35% din totalul programelor de calculator din intreaga lume sunt copii-pirat, cel putin asa se spune intr-un studiu al Business Software Alliance. Legi din ce in ce mai aspre urmaresc stoparea fenomenului la scara mondiala.
Unele voci afirma ca pirateria software este singura sansa prin care statele sarace pot recupera decalajul tehnologic cu care se confrunta la acest moment. In sprijinul acestei teorii vin studii stiintifice care explica de ce exista rate diferite ale pirateriei in diverse state ale lumii: venitul mediu pe cap de locuitor, raportat la pretul produsului software; severitatea cadrului legislativ si mentalitatea populatiei ori a agentilor economici; „calitatea“ produsului software piratat etc.
In România, rata pirateriei software pentru PC-uri a scăzut cu două procente, de la 68% la 66%, în 2008 faţă de 2007. O rata destul de mare . Unii ar spune ca e justificata avand in vedere venitul mediu al romanului de rand care nu is permite sa plateasca in jur de 1500 de lei pentru o varianta cu licenta pentru Reason, mai ales daca respectivul foloseste acel soft din placere si nu la modul profesionist.
Unii blameaza pirateria, altii o sustin. Primii zic ca un software nepiratat are potential mai mare, este mai stabil si mai complet. Ceilalti raman cu conceptia de care vrem sa scapam ca toti si anume: “Las-o mah ca merge si asa…”
Cert este ca parerile sunt impartite, iar dupa cum arata cifrele castiga pirateria.
Exista si o lege care trateaza aspectul acesta la noi in tara.
Legea nr. 8 din 1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe, art. 139 indice 9 sanctioneaza, printre altele, utilizatorii care instaleaza, stocheaza, ruleaza, executa, afiseaza sau transmit in reteaua interna programe pentru calculator. Sanctiunea prevazuta de lege pentru aceasta infractiune este inchisoare de la 1 an la 4 ani sau amenda de la 10.000 lei (RON) la 40.000 lei (RON)
Dupa ce am epxus problema din mai multe puncte de vedere, ramane marea intrebare :
Soft cu licenta sau soft de pe torrent??
O sa va lasam pe d-voastra sa ne raspundeti la aceasta intrebare, sa ne facem o idee despre ce prefera utilizatorul de soft specializat.
Categoric, daca as avea bani – si zic BANI -, mi-as cumpara doar software original, dar pana atunci, pasiunea ma „manca” prea mult, sa-mi permit sa pierd viata asta si sa nu fac nimic…
Ex. Leo …nu cred ca exita cineva care se scalda in bani facuti din muzica …si foloseste softuri piratate , e drept ca sunt si softuri care nu merita inici macar 1 euro..dar asta nu e un motiv pt. a pirata .Personal… chiar si pt un hobby as plati softurile care merita , dar de unde dreacu?
Oricum cand voi intoarce banii cu lopata.. clar voi cumpara toate softurile, pina atunci traiasca pirateria !
Evident că dacă românul de rând ar câstiga cât neamtzul de rând pirateria ar scădea semnificativ. Pe de altă parte la noi există un fel de psihologie a folosirii softurilor sparte datorită faptului că sînt „gratis”, psihologie care o au chiar oameni care fac bani seriosi din muzică si cumpără softurile doar când nu au de ales (gen pluginuri UAD sau Powercore, care sînt legate de hardware si nu prea „se găsesc”).
De aceea m-am orientat catre instrumentele hardware: nu ma nevoie de nicio licenta pentru ele :D. Iar DAW-uri am primit [ce-i drept cu functii mai restranse] la cate o componenta hardware. Asa ca: „nici usturoi nu am mancat, nici gura nu-mi miroase”. Pe de alta parte: mi se pare normal ca un software de muzica sa coste atat: se justifica prin faptul ca nu necesita intretinere, nu iti moare intr-o zi cum poate sa o faca un hardware. Il ai, asadar, pe toata viata, right? Mai mult: a face muzica, este un privilegiu, care uneori trebuie platit scump…
o sa imi deschid un studio cat de curand si se pare ca voi avea nevoie de licenta hihi. Ca soft folosesc fl studio pt productie cat si pt master,asta sa zic ca scap dar…vst-urile mai costa o caruta de bani,plus ca,mai merge si un reason un cubase.Daca ai un home studio nu cred ca merita sa cumperi programe.Parerea mea este ca daca tu esti bun si lumea totusi vede ca ai ceva potential,ai face bine sa faci un efort sa dai un ban ca dovada de „multumire”,daca tot iti place si faci treaba buna atunci avanseaza mai departe,fa un ban cinstit,dar,foloseste o licenta.Daca este „doar o joaca” si vrei sa vezi cum e sa faci un trance un hiphop si mai stiu eu ce…nu cred ca merita sa cheltui banii,sa fim seriosi,nu sunt asa ieftine
Reaper costa 50 de dolari.
La inceput de drum este o greseala sa cumperi software, fara sa stii ce face de fapt si in ce masura iti va fi util pe o perioada anume.Insa exista variantele demo sau cele LE(pe care le primesti la achizitionarea diverselor hardware-uri) si care te pot ajuta sa intelegi despre ce este vorba cu acel software.Dupa ce avansezi si ncepi sa faci bani din munca ta, vei sti exact ce iti trebuie si vei face sacrificii sa achizitionezi necesarul pentru studioul tau.Investitia in soft este ca si cea in hard, dar ai avantajul ca poti testa.Consider ca nu este fear-play(pe langa faptul ca nu este legal) fata de producatorii de software sa utilizezi soft piratat.Achizitionezi softul de care ai nevoie odata cu progresul pe care-l faci(si veniturile pe care le realizezi).Sunt impotriva pirateriei atunci cand ea poate fi inlocuita cu softul legal.Pe langa faptul ca te simti corect si cinstit utilizand soft legal, beneficiezi de toate informatiile necesare, sprijin tehnic si update-uri la acel soft.Este alt nivel, din toate punctele de vedere.In plus, cand ai un soft legal, il tratezi cu respect si il exploatezi la adevarata lui capacitate, stii mereu ce si cum, de unde, cat, cum.Cand ai 100 GB de soft piratat ai impresia ca nu ai ce-ti trebuie, ca mereu iti lipseste ceva.La intrebarea „Soft piratat sau legal” raspunsul meu clar este SOFT LEGAL.